Republika Srpska

Prvi dan nastave u Republici Srpskoj zvanično je 1. septembra i učenici će u školskim klupama biti uz izmjenjene uvjete i sve propisane mjere. Kako je ranije izjavili ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, školski čas trajat će 30 minuta u osnovnoj i 20 minuta u srednjoj školi, a razredi će biti podijeljeni u grupe po 15 učenika. Između dvije smjene će biti pauza od najmanje 15 minuta, kako bi se dezinficirale učionice, naveli su iz Vlade RS-a.

Djeci koja budu onemogućena da prate nastavu u školskim klupama, djeci koja su hronični bolesnici ili djeci na bolničkom liječenju, bit će obezbijeđena online nastava, ne putem javnog servisa, nego putem uvezane zajedničke digitalne platforme kojom su povezane sve osnovne škole.

Djeca maske ne moraju nositi u učionici, nego prilikom dolaska u školu i tokom kretanja po školi, dok je maska za nastavnika obavezna. U učionici mogu biti samo đaci iz tog razreda i nastavnici, a preporuka je da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom prostoru, kao i drugi časovi koje je moguće organizovati na taj način.

Zeničko-dobojski kanton

Nastava u Zeničko-dobojskom kantonu umjesto 1., počet će 8. septembra, a prolongirana je za sedam dana zbog toga što, kako je kazao Spahija Kozlić, ministar obrazovanja ovog kantona, "postoji niz manjkavosti u online izvođenju nastave".

VEZANI TEKST - INZ predstavio preporuke za učenike, studente, roditelje, osoblje škola i fakulteta

- Na koncu svijet nije spreman da pređe na totalno drugačiji način izvođenja nastave. U narednoj godini ćemo primjenjivati kombinovani model. Ići ćemo na skraćenje časova, na djelomično izvođenje online nastave, a zavisno od epidemiološke situacije možda pređemo i u potpunosti na online nastavu. Prvi dan škole u učionicama će biti učenici 1. razreda osnovne i učenici 1. razreda srednjih škola. Doći će i do skraćenja nastavnog časa – izjavio je Kozlić nakon jučerašnje zajedničke press konferencije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba ZDK i Sindikata obrazovanja.

Livanjski kanton

Nova školska godina u Livanjskom kantonu redovno kreće 7. septembra, a do tada će se održati obavezni roditeljski sastanci i druge aktivnost gdje će biti prezentirani protokoli ponašanja za sve sudionike u obrazovnom procesu, kao i provođenje drugih priprema kako bi se učesnici što sigurnije vratili u školske klupe.

Tuzlanski kanton

Školska godina 2020/2021 u Tuzlanskom kantonu počet će za sve učenike. Novina je ta da će biti organizovane grupe od po 16 učenika koji će ići na nastavu naizmjenično. Kako je rekla ministrica obrazovanja TK Fahreta Brašnjić, odlučili su u škole vratiti i učenike razredne i predmetne nastave.

- Naš cilj je da djecu od I do IV razreda vratimo u školske klupe. Časovi će trajati po pola sata. Kada su u pitanju stariji razredi osnovne škole i učenici srednjih škola, njih ćemo dijeliti u grupe i ići ćemo s intenzivnom nastavom po 45 minuta. Odmor će biti svakih pola sata, što će se iskoristiti i za provjetravanje prostorija. Nastavnici su obavezni da putem platforme kontaktiraju učenike koji tu sedmicu ne idu u školu na način da će slati zadatke, zadaću i slično, a ne snimati videa - kazala je Brašnjić.

Bosansko-podrinjski kanton

Nova školska godina u Bosansko-podrinjskom kantonu počinje 1. septembra po kalendaru, s tim da su uvedene određene mjere kako bi se časovi skratili na 35 minuta.

Kako je ranije izjavio Arman Bešlija, ministar obrazovanja ovog kantona, spremno će se u novu školsku godinu po planu, nastava će se odvijati redovno.

FOTO: Ilustracija

- Naravno, imamo uvijek u opciji i rezervni plan u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija. Također ćemo realizovati plan "B" za sve učenike koji ne mogu da dođu u školu, odnosno one koji spadaju u rizične grupe - izjavio je Bešlija.

Učenici i roditelji se trebaju pridržavati osnovnih mjera, prije polaska djeteta u školu ustanoviti da li je dijete zdravo, da li ima neke tegobe, ukoliko ima da se odmah javi doktoru i da takvo dijete ne šalju u školu. Na ulazima u školu će biti obezbijeđeni toplomjeri i mjerit će se temperatura djece.

- Svaka škola je specifična po svom prostoru, a mi ćemo imati odvojene ulaze, također će se organizovati smjene tako da neće svi učenici dolaziti odjednom već u određenim vremenskim razmacima. Unutar škole djeca će biti razdvojena prema epidemiološkim mjerama, dakle, poštovati distancu, nositi maske i nakon završetka smjene nastave će se vršiti dezinfekcija radnih površina. Obavezno će biti svake sedmice generalna dezinfekcija, a djeca će donositi užinu od kuće jer neće moći izlaziti za vrijeme pauze – kazao je ministar obrazovanja BPK.

Srednjobosanski kanton

Školska godina 2020./2021. na području SBK-a počet će 7. septembra kazao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, gostujući u Otvorenom programu Radio Viteza.

- Intenzivno vršimo pripreme kako bi početak nastave bio što sigurniji i kako bismo ispunili sve ono što traže krizni štabovi. Neće to biti onako kako je školska godina počinjala ranije, ali neće ni biti onako kako smo završili ovu školsku godinu – izjavio je Domić.

Roditelji će biti odgovorni za brigu o zdravstvenom stanju djece. Ukoliko primije bilo kakav simptom, temperaturu, kašalj i slično, ili u porodici i okolini rizičnih slučajeva, njihova je obaveza ne uputiti dijete u školu. Za tu djecu će biti organizirana online nastava, preko obrazovne platforme. Isto će se primjenjivati i u slučaju djece oboljele od hroničnih bolesti.
U samim učionicama, s obzirom da školska odjeljenja nisu velika, provodit će se mjera "jedan učenik u jednoj klupi".

Posavski kanton

Na preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona, nastava bi trebala krenuti 7. septembra.

Nastava će krenuti u svim osnovnim i srednjim školama kombiniranim modelom, a tokom školske godine moguća je izmjena modela u ovisnosti od razvoja epidemiološke situacije u određenom vremenu i vrsti obvezujućih epidemioloških mjera koje bude donosio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

- Do početka nastave Ministarstvo će pripremiti preporuke učenicima, školskom osoblju i roditeljima o svim epidemiološkim mjerama koje trebaju poduzeti – saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta PK.

Zapadnohercegovački kanton

Nastava u Zapadnohercegovačkom kantonu počet će 7. septembra ako ne dođe do velikog epidemiološkog pogoršanja.

VEZANI TEKST - Školska godina u FBiH počinje u skladu sa školskim kalendarom

Informaciju je potvrdila Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona.

- Mi smo se pripremili na normalnu nastavu, na nastavu u učionicama - kazala je, između ostalog, gostujući u jednoj TV emisiji. Također je poručila da je moguć i scenariji u kojem bi se kombinirala online i redovna nastava.

Unsko-sanski kanton

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona prošle sedmije donio je Zaključak da bez obzira na situaciju, nastava u ovom kantonu bude u školskim klupama, te je zvanično odlučeno da nastava počinje 7. septembra.

Zavod za javno zdravstvo i Krizni štab Ministarstva zdravstva donijet će smjernice i upute na koji način će se nastava odvijati. Neke od opcija su skraćeni časovi, smanjen broj učenika u razredu ili nastava u više smjena, a više informacija o načinu odvijanja nastave bit će poznato sutra.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Nastava u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počet će 7. septembra u učionicama i školskim klupama. Škole već dobile preporuke i epidemiološke mjere koje je priredio Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

Ministrstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK održava niz sastanaka na kojima se razgovara o specifičnostima koje pojedine škole imaju i o preprekama s kojima se susreću u implementiranju epidemioloških mjera. U narednih nekoliko dana razmotrit će se još neke pojedinosti vezane za početak školske godine, o čemu će javnost biti bliže upoznata početkom sljedeće sedmice.

Kanton Sarajevo

Školska 2020/2021. godina u Kantonu Sarajevo za osnovne i srednje škole počinje 1. septembra. Za učenike razredne nastave, osim učenika I razreda, redovna nastava u školi počinje 2. septembra.

Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, sa odmorima od pet minuta i bez velikog odmora. Nastava će se odvijati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

VEZANI TEKST - Krivić: U Kantonu Sarajevo neće biti odgađanja početka nastave

U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave.

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi.

Predmetna nastava od VI-IX, odnosno V razreda će se izvoditi po principu "online" modela.

Za sve učenike/ce od I do IV razreda srednje škole nastava će se, u periodu od 1. do 14. septembra, izvoditi po "online" modelu, osim učenika srednjih škola za učenike s teškoćama u razvoju i Srednje muzičke škole.