open-navfaktor-logo
search
Mostar
Elektroprivreda HZHB u nedjelju u ponoć isključuje struju Aluminiju
Nekadašnji hercegovački gigant suočen je s gašenjem proizvodnje, ukoliko se u međuvremenu nešto drastično ne promijeni
13.06.2019. u 17:18
get url
text

Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijevim opskrbljivačem električnom energijom u nedjelju u ponoć, kada bi ovo preduzeće trebalo biti i isključeno s elektromreže.

Nekadašnji hercegovački gigant suočen je s gašenjem proizvodnje, ukoliko se u međuvremenu nešto drastično ne promijeni. Naime, u mostarskom Aluminiju, ipak ne gube nadu kako će se opet iznaći neko rješenje.

Kako su smo saznali iz Uprave Društva intenzivno se radi na premošćivanju stanja i rješavanju pitanja novog opskrbljivača, upravo kako bi izbjegli bilo koji od mogućnih crnih scenarija.

- Time osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećem pojedinačnom suvlasniku Aluminija za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju sukladno tom statusu, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto - kazali su iz Aluminija d. d. Mostar.

Informaciju da je naloženo direktorima postrojenja da se izvrše pripreme za gašenje proizvodnje, iz ovog Društva negiraju.

- Postupanja se ne razlikuju od onih koja u ovakvim situacijama zakonski moramo provesti. Riječ je, dakle, o obavezi izrade pripremnih planova u slučaju realizacije crnih scenarija, a ne o nalozima za gašenje! Te planove zakonski smo obvezni imati pripremljene, a istodobno radimo na iznalaženju rješenja za aktualne probleme- kazali su.

Podsjetimo, koncem protekle godine zaključen je dogovor između Elektroprivrede HZHB i Aluminija o opskrbi električnom energijom, s odgodom plaćanja 60 plus 60 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.