open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Džemidžić najavio: Postavljanje hibridnog travnjaka na Koševu trajat će tri mjeseca
Otklonjena je u posljednja prepreka za početak radova na rekonstrukciji terena stadiona Koševo.
03.08.2022. u 12:04
get url
text

U prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje ugovora o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH" u sklopu kojeg je planirana rekonstrukcija terena na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Ugovor su potpisao Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, Adnan Džemidžić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i Ajla Alimanović, direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo.

- Ovo je veliki i važan dan za Općinu Centar. Zahvaljujući agilnosti nove Uprave FK Sarajevo i razumijevanju ljudi iz FSBiH ono što je trebalo da se desi iduće godine desilo se ove.

Stadion "Asim Ferhatović Hase" će realizacijom ovog projekta dobiti moderni teren, a FK Sarajevo će konačno imati pretpostavke da igra evropske utakmice. Dodatno je velika stvar da će se realizacijom projekta stvoriti preduvjeti da se nacionalna selekcija vrati na ovaj stadion, što smo svi i priželjkivali - poručio je, između ostalog, Mandić.

VEZANI TEKST - Općina Centar osigurala pola miliona KM za rekonstrukciju terena na stadionu Koševo

Ajla Alimanović uputila je riječi zahvalnosti Općini Centar i FSBiH.

- U uskoj saradnji sa FSBiH i Općinom Centar smo uspjeli napraviti rješenje da FK Sarajevo zajedno sa drugim klubovima u BiH uđe u program za rekonstrukciju terena u ovoj godini. Kvaliteta fudbala je nešto što će sigurno porasti nakon rekonstrukcije terena, a svakako će i ljubiteljima fudbala omogućiti dodatno uživanje na stadionu.

Zasigurno će to biti i ljepši i kvalitetniji fudbal u odnosu na ono što smo imali priliku gledati ranije. Specijalna zahvalnost načelniku Srđanu Mandiću i Općinskom vijeću koji su jednoglasno podržali rekonstrukciju terena i uspjeli iznaći sredstva da sve završimo u ovoj godini - kazala je Alimanović.

Džemidžić je naglasio da će FSBiH i u budućnosti ulagati velike napore i studiozno pristupati temi modernizacije stadiona širom naše zemlje.

- U ime FSBiH, predsjednika Vice Zeljkovića i cijele naše administracije želim da izrazim zadovoljstvo i sreću što smo danas ovdje u prostorijama Općine Centar potpisali ugovor za rekonstrukciju terena na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Rekonstrukcija trena je bitna karika u daljem osvježavanju i osavremenjavanju fudbalskih tokova u BiH. Zajedničkim naporima smo učinili sve da ovaj teren uđe u program koji je predviđen za ovu godinu. Još jednom hvala rukovodstvu FS Sarajevo, a posebno načelniku Mandiću na entuzijazmu, iskazanom profesionalizmu i volji za realizaciju projekta, ali i Općinskom vijeću koje je pokazalo razumijevanje i jednoglasno podržalo odluku - istakao je Džemidžić, te dodao da bi radovi trebali biti završeni u roku od tri mjeseca.

Projekat, prema uvjetima koje je postavila krovna kuća evropskog fudbala, finansiraju UEFA i FSBiH sa 75 posto ukupne vrijednosti, dok preostalih 25 posto osiguravaju lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima. Projektom je predviđena potpuna rekonstrukcija 12 fudbalskih terena na koje će biti postavljena savremena hibridna podloga po UEFA standardima.

VEZANI TEKST - Ismir Mirvić bez komentara o mogućim investicijama "uz pomoć" načelnika Srđana Mandića

Ukupna vrijednost rekonstrukcije glavnog terena stadiona "Asim Ferhatović Hase", sa svim troškovima i obračunatim PDV-om, iznosi 2.487.405,03 KM. FSBiH je osigurao 1.938.207,97 KM, dok preostali iznos od 549.197,06 KM treba biti udio Općine Centar.

FK Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od deset godina.

Prijedlog ugovora, kojim se osigurava kvalitetna podloga za odigravanje fudbalskih utakmica, kako FK Sarajevo, tako i svih reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine, potvrđen je i odobren od strane vijećnika Općinskog vijeća Općine Centar na posljednjoj sjednici održanoj prošle sedmice.

Sarajevo je ranije najavilo da će za vrijeme radova na KOševu, domaće utakmice Premijer lige BiH igrati na Bilinom polju u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.