open-navfaktor-logo
search
Turska
Džeko Hodžić, voditelj umjetničkog simpozija u Alanji, okupio umjetnike iz sedam zemalja
Kod izbora umjetnika vodio sam računa da pozvani budu generacijski i po shvaćanjima blizu. Gledao sam da osim umjetničkih kvaliteta posjeduju i onu ljudsku dimenziju dobrote i razumijevanja za drugačije, da su tolerantni i druželjubivi
20.05.2019. u 16:54
get url
text
Džeko Hodžić: Bh. umjetnik
Džeko Hodžić: Bh. umjetnik

Pod voditeljstvom bosanskohercegovačkog umjetnika Džeke Hodžića, proteklih deset dana- od 10. do 20. maja, prelijepi grad na jugoistoku mediteranske obale u Turskoj- Alanja, bio je domaćin 1. Internacional Art Symposiuma.

Simpozij je okupio 15 umjetnika iz sedam zemalja: BiH, Hrvatske, Srbije, Turske, Njemačke, Švedske, i sa Kosova. Oni su: Irfan Hozo, Muhamed Bajramović, Edin Numankadić, Mehmed Klepo, Irfan Handukić, Eso Lukač, Ethem Baymak, Gabriele Schaffartzik, Erol Kiliq, Orhan Cebralioglu, Shyqri Gjurkaj, Agim Salihu, Sinan Yasadiman, Šemsa Gavrankapetanović i Iva Višošević.

- Kod izbora umjetnika vodio sam računa da pozvani budu generacijski i po shvaćanjima blizu. Gledao sam da osim umjetničkih kvaliteta posjeduju i onu ljudsku dimenziju dobrote i razumijevanja za drugačije, da su tolerantni i druželjubivi- pojasnio je Džeko.

Osim radnog dijela, tokom Simpozija, umjetnici su svako veče imali diskusije o problemima likovnih umjetnosti i položaju likovnih umjetnika općenito. Simpozij je završio zajedničkom izložbom, a Hodžić i Ibrahim Özmüftüoglu učesnicima su dodijelili certifikate.

- Značajan dio zauzeli su razgovori o likovnoj kritici i estetskoj valorizaciji umjetničkog stvaralaštva. Tu su, naročito na prostoru bivše Jugoslavije, i nebriga za razvoj i unapređenje scene. Umjesto razvoja likovne umjetnosti, gura se sistematski u drugi plan. Umjesto prema kvalitetu, pažnja se usmjerava na umjetnički polusvijet i hobi stvaraoce-amatere. Toga u razvijenim zemljama svijeta nema.To su neki od zaključaka diskusija koje su na momente bile burne- kazao nam je Hodžić.

Tokom Simpozija umjetnici su kroz izlete i druženja imali priliku upoznati sve ljepote Alanje, a neke od njih, završile su na njihovim slikarskim platnima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.