VEZANI TEKST - Dodik: BiH treba dobiti vakcine putem COVAX-a u prvom kvartalu 2021. godine, inače ćemo ih tužiti

- Zvali smo one koji su nadležni i odgovorni, to su Vijeće ministar BiH i entitestke vlade. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno entitet FBiH, još nije dobio vakcine. Danas smo čuli da su Vijeće ministara i entitetske vlade uradili sve što je potrebno da se vakcine nabave putem COVAX mehanizma. Tu smo iznevjereni, tu su na scenu stupili neki novi načini kupovine i raspodjele vakcine, gdje su vjerovatno na scenu stupile cijene vakcine. Cijena koju je BiH dogovorila putem COVAX-a je 10,55 dolara po jednoj. Danas čujemo da se one po komercijalnoj cijeni prodaju i po 50 dolara po jednoj dozi. I u tome je sav problem kada je u pitanju neka pravedna raspodjela vakcina diljem svijeta - kazao je Džaferović. 

Oni koji su brži, imaju više novca i spremni su da uđu u tu vrstu rizika nabavljaju vakcine po cijeni znatno većoj od 10,55 dolara, pojasnio je član Predsjedništva. 

- BiH mora nabaviti vakcine, tu nema dileme. Informirani smo da je Vijeće ministara bilo na vrijeme raspisalo poziv da se jave firme koje se bave nabavkom lijekova, ali da se na taj poziv niko nije javio - rekao je Džaferović te pojasnio da je mogući razlog to što je vakcina znatno jeftinija putem COVAX-a, a komercijalne na tržištu su znatno skuplje. 

- Kod ljudi se vjerovatno pojavio i strah da uđu u taj posao, vjerovatno i zbog svega ovoga što smo vidjeli kada je u pitanju slučaj "Respiratori". Premijeri su nam kazali da im ne pada na pamet da se bave time, da ugroze svoju djelatnost i da ne bi bili dio neke afere - rekao je Džaferović uz pojašnjenje da "to nije opravdanje, nego trenutno stanje". 

VEZANI TEKST - Komšić: Sumnjamo da mešetarima po svijetu prodaju vakcine koje su bile za nas, navodi COVAX-a nisu tačni

Kaže kako je pozvao nadležne da urade sve što je moguće da se vakcine nabave, uprkos svemu. 

- U RS-u su sami našli veleprometnika i počeli nabavljati vakcine. U FBiH takav nije pronađen. Mislim da se treba pronaći, da se uz maksimalnu transparentnost i kontrolne organe, one nabave. Javnost treba da zna koliko su plaćene, neka se nabave, vakcine nam sada trebaju - kazao je Džaferović. 

Kazao je da je njegov prijedlog da se hitno izmijene zakoni o javnim nabavkama i lijekovima, ali da iz Vijeća ministara uvjeravaju da nema potrebe. 

- Što se mene tiče, treba ići u nabavku vakcina, potpuno otvoreno, transparentno, javno - dodao je. 

Postoji mogućnost da će BiH ovih dana dobiti vakcine putem EU-a, odnosno IPA fondova.