open-navfaktor-logo
search
BiH plaća manje
Komšić: Sumnjamo da mešetarima po svijetu prodaju vakcine koje su bile za nas, navodi COVAX-a nisu tačni
Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je da nisu tačne tvrdnje da BiH nije tehnički spremna za prijem vakcina protiv COVID-19.
25.02.2021. u 15:27
get url
text

- Ono što piše u COVAX-ovom pismu nije tačno, BiH je u potpunosti spremna za prijem vakcina. Druga stvar, ugovor koji smo mi potpisali potpisan je sa rokom isporuke do kraja marta. Sutra je sastanak u vezi s tim pismom i zahtjevima koje je COVAX naveo u tom pismu i koji ne stoje, to odmah da znate. Sva tri premijera su rekli da smo mi potpuno tehnički spremni u ovom trenutku da prihvatimo sve te vakcine - rekao je Komšić. 

VEZANI TEKST - Gudeljević tvrdi da je BiH ispunila sve obaveze da dobije vakcine: Proizvođači kupuju vrijeme

Dodao je da vakcine BiH nisu isporučene jer očigledno da one na tržištu "mogu postići veću cijenu nego što je to u ugovoru koji su potpisali sa BiH". 

- To se već radi. U svijetu hodaju razni mešetari sa torbama punim novca koji kupuju te vakcine. Mi pretpostavljamo da je to stvarni razlog zašto nam još nisu isporučene jer ne stoji oni što je navedeno u pismu COVAX-a. Dakle, na tržištu ih mogu prodati skuplje nego što smo ih mi po ugovoru platili - rekao je Komšić.

On je objasnio da Predsjedništvo BiH nije zaduženo za nabavku vakcina, već da je adresa preko koje se nabavlja Vijeće ministara.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.