open-navfaktor-logo
search
Završen sastanak
Dodik: BiH treba dobiti vakcine putem COVAX-a u prvom kvartalu 2021. godine, inače ćemo ih tužiti
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Milorad Dodik, članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić, održali su sastanak danas sa premijerima na državnom i entitetskom nivou, kao i sa drugim zvaničnicima u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa. 
25.02.2021. u 14:33
get url
text

Bosna i Hrcegovina je, kako se tvrdi iz Vijeća ministara, ispunila sve uvjete kako bi dobila vakcine putem COVAX mehanizma. Međutim, one nisu isporučene, mada zvaničnici koji su se obratili novinarima, Dodik i premijer RS-a Radovan Višković, kažu kako je dogovor i bio da se vakcine isporuče u prvom kvartalu 2021. godine. 

- Bosna i Hercegovina je, sa stanovišta svojih organa, poduzela sve da dođe do nabavke vakcina putem COVAX-a gdje je naručeno i gotovo stopostotno plaćeno gotovo milion i 240.000 doza vakcina. U tom pogledu, predviđeno je da vakcine budu isporučene u prvom kvartalu ove godine. Druge zemlje te vakcine već dobijaju i BiH s pravom zahtijeva da COVAX, koji su formirale Ujedinjene nacije, počne isporučivati i nama te vakcine - kazao je Dodik.

Ukoliko dođe do probijanja roka, onda će BiH tužiti taj program i tražiti nadoknadu štete, objasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Pokazalo se da smo bespotrebno vjerovali programu COVAX koji je kreirao UN - mišljenja je Dodik, iako je ponovio da u suštini rok za isporuku vakcina prutem COVAX-a još nije probijen. 

Kazao je i to da će sve nabavke vakcina, na bilo kojem nivou, biti oslobođene plaćanja PDV-a. 

Dodik i Radovan Višković, premijer RS-a, iskoristili su priliku da napomenu kako je taj entitet već dobio određeni broj doza ruskih vakcina te da će ih ubrzo dobiti još.

- Srbija je ponudila 5.000 doza vakcina za Federaciju. Ta ponuda je prihvaćena i ostalo je da Vlada FBiH uputi zahtjev za isporuku putem Vijeća ministara BiH ili na drugi način kako oni već smatraju da je pogodno - rekao je Dodik.  

Novinarima su se potom obratili Željko Komšić i Šefik Džaferović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.