open-navfaktor-logo
search
Obradovali i migrante
Dva kamiona humanitarne pomoći Crvenog polumjeseca Turske stigla u BiH
Dva kamiona humanitarne pomoći koju je pripremio Crveni polumjesec Turske danas su stigla u Sarajevo. 
22.12.2020. u 17:56
get url
text
Turski crveni polumjesec
Turski crveni polumjesec

U konvoju pomoći koji su preuzeli predstavnici Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, nalaze se deke, odjeća i higijenski artikli namijenjeni migrantima u Bosni i Hercegovini. Suat Sokullu, šef delegacije Crvenog polumjeseca Turske u BiH, kazao je da vjeruje da će ova pomoć dobro doći migrantima, posebno tokom hladnih zimskih dana.

- Prije par dana uručili smo i prikolicu Crvenom križu Unsko-sanskog kantona, koji nosi veliki teret migrantske krize. Sutra već stiže 350 prehrambenih paketa za lokalno stanovništvo u BiH. Sva pomoć se distribuira putem Društva Crvenog krsta/križa BiH i njegove strukture. Teška godina je iza nas. Ali porodica Crvenog križa i Crvenog polumjeseca nastoji uvijek i svugdje olakšati i pomoći ljudima - rekao je Sokullu.

Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH, istakao je da će im ova pomoć biti od velike koristi kako bi pomogli migrantima.

- Živimo u izuzetno teškom vremenu za Društvo Crvenog krsta BiH. Bavimo se i uporedo s migrantskom krizom, odgovorom na COVID-19 i pružanjem pomoći socijalno ugroženom stanovništvu. Ovo je još jedan pokazatelj čvrstih odnosa Crvenog polumjeseca Turske i Crvenog krsta BiH gdje se potvrđuje da, kad god imamo potrebu, imamo pomoć na terenu - rekao je Lazić te se zahvalio turskim kolegama na konvoju pomoći.

- Ova pomoć je namijenjena za migrante koji se nalaze u pokretu. Društvo Crvenog krsta BiH je jedna od rijetkih organizacija koja vodi računa o migrantima u BiH koji se nalaze van migrantskih centara. To je otprilike nekih 50 posto migranata u BiH - kazao je Lazić.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.