Prema njegovim riječima, slijede još određene aktivnosti u Narodnoj skupštini, gdje Pokret treba zauzeti određene stavove.

VEZANI TEKST - SBiH: Pokret za državu nema našu podršku, ograđujemo se od svih njihovih aktivnosti

- Uvijek je na kraju tačka razno, gdje se mogu otvoriti određena pitanja. Jutros je došlo saopćenje iz Stranke za BiH da više nije dio Pokreta za državu, vjerovatno će se raspravljati i o tome - naveo je Duratović.

Komentirajući kritike koje dolaze iz pojedinih članica Pokreta za državu, kazao je da one dolaze uglavnom od stranaka koje su nezadovoljne nekim raspodjelama pozicija.

Kazao je da će Pokret za državu preživjeti sve turbulencije, napominjući da Pokret čini 10 stranaka, te da "može izaći jedna, dvije, tri, četiri, pet stranaka može napustiti Pokret za državu, ali to ne znači da će Pokret za državu prestati da funkcioniše i djeluje".

- Mnogi su zastupnike, odnosno Pokret za državu u startu već osudili kao izdajnike jer su ušli u izvršnu i zakonodavnu vlast. Međutim, taj ulazak je bio slijedom sporazuma koji je potpisalo 10 stranaka i kroz sporazum definirao da će biti dio izvršne i zakonodavne vlasti gdje god to bude bilo moguće. Slijedom tog sporazuma je došlo do raspodjele glavnih pozicija, slijedom tog sporazuma su i određeni ljudi dobili pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u RS-u - pojasnio je Duratović.

VEZANI TEKST - Mirsad Duratović isključen iz DF-a

Na pitanje da li je slijedom tog dogovora i Sevlid Hurtić predložen kao kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, Duratović je odgovorio da je to rezultat razgovora "Osmorke" sa svojim koalicionim partnerima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Svi znaju da "Osmorku" predvodi SDPBiH. Također, svi znaju da je SDP jedan od temelja i nosilaca aktivnosti Pokreta za državu u RS-u. Tako da niko ne može reći da se ovdje radi o nekoj samovoljnoj odluci bilo koga jer je to dogovor koji je SDP postigao sa svojim koalicionim partnerima i slijedom toga je došlo i do predlaganja - kazao je Duratović.