Kako neko ko se toliko "zalaže" za svoj narod, Dodik kaže da je spreman da se i žrtvuje za njega, nema empatije prema umrlim, njihovim srhvanim porodicama, patnjama bolesnika..., već "šenluči".

- Prije svega, ne možete očekivati da političari imaju empatiju. Da je imaju, ne bi bilo ratova, tragičnih sukoba... Političari i bankari nemaju empatiju. E, sad, u ovom konkretnom slučaju potpuno je pogrešno razmišljati da Dodik radi nešto što je izvan njegove kontrole. On je dio projekta koji traje ne godinama, već vjekovima.

VEZANI TEKST - Ko pjeva, ipak, zlo misli: Dodik doveo harmonikaša u zgradu Predsjedništva BiH

Svaki njegov potez, koji na prvu izgleda, recimo kabadahijski, ustvari ima svoj jasan razlog i cilj. Dodik je dio projekta u kojem su angažovani sociolozi, psiholozi, stručnjaci drugih naučnih grana, ljudi iz religije, a sve u svrhu formiranja jedinstvenog mišljenja naroda. Ne smijemo se zavaravati, a Dodik će kada obavi svoj posao biti pušten niz vodu kao i mnogi prije njega - kaže za Faktor neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović.  

O konkretnom "performansu" Ćemalović govori:

- To je pokušaj ponižavanja države, žrtava. U pitanju je objekat koji predstavlja jedan od simbola države. Vidite šta Dodik radi, želi da mobiliše cijeli narod kako bi bio snažniji u nastojanju ostvarenja projekta u kojem je on tek puki izvršilac.