open-navfaktor-logo
search
Ko će odgovarati?
Dok Petev ruši ugled Zmajeva, Zeljković šuti, a Misimović se opet negdje sakrio
Krajem 2020. i početkom 2021. godine odvijao se proces izbora selektora fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.
26.03.2022. u 21:34
get url
text

Većina javnosti i navijača bila je za prijedlog Emira Spahića, koji je kao kandidata za nasljednika Duška Bajevića napisao ime Sergej Barbarez. 

VEZANI TEKST - Ekskluzivno: Spahić objasnio zašto je izabrao Barbareza, kako je Misimović zloupotrijebio njegovo povjerenje?

Drugi, manji dio javnosti podržao je Zvjezdana Misimovića čiji favorit bio Ivaylo Petev, koji je na kraju dobio povjerenje čelnika Fudbalskog saveza BiH.

Nekoliko mjeseci kasnije Misimović je uvjeravao javnost kako je Bugarin pravi izbor, da ima kvalitet i trenerski i ljudski (što još nismo vidjeli) i da su igrači spremni "poginuti" za njega. Sa ove distance, više liči na to da pojedinci igraju "pod ručnom", a to obično biva kada im ne odgovara trener...

- Uvijek na kraju dobiješ račun. Potvrdilo se ono što sam očekivao i vidio u Petevu. Petev je stručnjak koji ima iskustvo. Atmosfera u ekipi je dobra, igrači su ga prihvatili i prepoznali njega i njegov kvalitet i to se osjeti - kazao je Misimović u maju u razgovor za podkast Moja garaža, moja pravila.

Misimović je zaboravio da su računi ispostavljeni u novembru prošle godine kada smo ostali bez šanse da se borimo za plasman na Mundijal u Katar. A s novom godinom, na naplatu stižu i novi računi.

Sinoć nam je jedan "dostavio" Budu Zivzivadze, koji je golom u 49. minuti matirao bezidejne i nonšalantne Zmajeve, te Gruziji osigurao pobjedu na Bilinom polju.

Hoće li Misimović konačno izaći pred javnost i položiti račune? Nakon neupjeha u kvalifikacijama za SP 2022 pobjegao je u Ameriku, a i sada se očito sakrio u neku rupu...

VEZANI TEKST - Nova bruka: Ivaylo Petev postavio još jedan negativan rekord

S druge strane Petev je u januaru prošle godine izustio jednu rečenicu, koje se sjećaju svi osim njega.

- Sudite mi po rezultatima - kazao je Petev na predstavljanju u januaru 2021. godine.

Rezultata nema ni 14 mjeseci kasnije, a Bugarin je još na klupi, usudit ćemo se reći, nikad lošijih Zmajeva...

Godinu i par mjeseci nakon njegovog izbora i onaj drugi, manji dio javnosti, koji je podržavao, shvatio je da je dolazak bugarskog stručnjaka veliki promašaj i da izdanjima na terenu i rezultatima samo rasprodaje ugled državnog tima.

VEZANI TEKST - Čudna i zagonetna izjava Ivayla Peteva: "Umrijet ću"

O rezultatima i igrama najbolji sud su dali navijači kojih se u petak okupilo manje od deset posto od kapaciteta stadiona Bilino polje! Skenirano je 1.308 ulaznica (računa se da je na tribine ušlo još 200 osoba s besplatnim pozivnicima). 

Naravno, Petev nije ni pomislio da podnese ostavku, bar iz moralnih razlog. Doduše, moral i čelnici FSBiH, zajedno sa selektorom Zmajeva, teško mogu u istu rečenicu. Jer isti čelnici Saveza predvođeni predsjednikom Vicom Zeljkovićem, a okupljeni u Izvršni odbor, nedavno su podržali rad bugarskog stručnjaka, usvojili mu izvještaj i izglasali povjerenje.

Stoga i čudi da se Zeljković ne oglašava, a da svojom šutnjom potvrđuje da podržava sve sulude, a ponekad i komične poteze i izjave Ivayla Peteva.

VEZANI TEKST - "Vidoviti" Ivaylo Petev polupao lončiće, rasturio Zmajeve k'o bugarsku skupštinu 

Jer, kako drugačije objasniti to što nakon svakog poraza slušamo iste priče - "da nema zamjerki na igrače", "da smo igrali dobro, ali z*znuo nas sudija", "da nismo imali sreće". A onda smo sinoć čuli izjava koja je šlag na tortu. Petev nas je nakon poraza od Gruzije uvjeravao da je sve odlično, da teku med i mlijeko, ali, eto, samo nam nedostaju rezultati.

Samo... Zar se fudbal ne igra zbog golova, pobjeda, bodova, rezulatat? A mi ne postižemo golove, ne pobjeđujemo, ne osvajamo bodove i rezultati su katastrofalni.

Petev i oni koji su ga postavili tu gdje jeste, odnosno Misimović i Zeljković, ruše ugled reprezentacije BiH, a time i države, te će morati odgovarati za to. Aktuelni selektor potrošio je sve kredite i vrijeme je za rastanak sa FSBiH, bez obzira na to kakav rezultat u utorak ostvario protiv Luksemburga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.