- Stav predsjednika Vučića o odlasku na samit u Tirani veoma je jasan, ali treba imati u vidu i činjenicu da je to samit EU i zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona. Vjerovatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbijedi prisustvo predsjednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići - rekao je Dodik za Tanjug.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno.

- Kod nas u Bosni i Hercegovini su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem - rekao je Dodik.

Na ovakve Dodikove najave reagirao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

- Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike. Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici BiH. O tome odlučuju nadležni organi države. Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu - poručio je Bećirović.

Istakao je da bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku Bosne i Hercegovine.

- Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu, tako da je besmisleno uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu - zaključio je član Predsjedništva.