open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Dodik i Čović zbog CIK-a otvoreno blokiraju održavanje Lokalnih izbora, SDP ih štiti
Upitno je održavanje Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, a razlog zbog kojeg građani u 2020. godini možda neće imati priliku birati svoju lokalnu vlast je gubitak kontrole Milorada Dodika i Dragana Čovića nad Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH.
21.05.2020. u 13:09
get url
text

Dva člana CIK-a bliska SNSD-u su smijenjena u martu, dok je jedan od dvojice članova koji se dovode u vezu sa HDZ-om BiH u srijedu i zvanično zamijenjen novim članom te institucije, čime su ove dvije stranke definitivno izgubile kontrolu nad CIK-om.

Štampanje listića, imenovanja lokalnih izbornih komisija, način popunjavanja Doma naroda FBiH samo su neke od aktivnosti CIK-a koje SNSD i HDZ više neće kontrolirati, a koje su, smatra se, bitno utjecale na političke kapacitete ovih stranaka.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad CIK-om, Petrić i Božičković razriješeni

Koliko je Dodiku i Čoviću bitna kontrola nad CIK-om, svjedoči i izjava šefa HDZ-a BiH još od 23. marta, kada je najavio da bez promjene odluke vezane za izbor članova CIK-a neće biti ni budžeta institucija BiH. Taj budžet, osim što je potreban državi za borbu protiv pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih posljedica, neophodan je i za organizaciju Lokalnih izbora.

Iako su Lokalni izbori raspisani, CIK ne raspolaže novcem potrebnim za njihovu organizaciju. Taj novac bi se trebao osigurati budžetom institucija BiH, kojeg bi Vijeću ministara BiH trebao dostaviti HDZ-ov ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda. To se, prema svemu sudeći, neće dogoditi u narednim danima, ili barem do kraja maja, do kada je Predsjedništvo BiH dalo rok Vijeću ministara BiH za dostavljanje novog prijedloga.

Da se finansiranje priprema za održavanje Lokalnih izbora opstruira zbog "nezakonito izabranog CIK-a", potvrdio je u srijedu i šef SNSD-a Milorad Dodik. Požalio se da se pravi "politički motiviran CIK koji će služiti jednim politikama", te da su već upućene žalbe zbog navodnih nezakonitosti.

- Vjerujemo da će Sud pokazati da nije politički motivisan i da će poništiti izbor članova CIK-a. Tada bi se mogli stvoriti uvjeti za odobravanje sredstava za održavanje izbora. Sredstva nisu problem, ali ovdje je problem CIK – kazao je Dodik nakon sastanka sa Čovićem u Istočnom Sarajevu.

Žalbu Sudu BiH je uputio smijenjeni član CIK-a i donedavni predsjednik te institucije Branko Petrić. Da aktuelni saziv CIK-a ima legalitet za organizaciju izbora, potvrđeno je odlukom Suda BiH kojom se kao neosnovan odbio Petrićev zahtjev o odlaganju izvršenja upravnog akta.

Iako Milorad Dodik i Dragan Čović čak i ne skrivaju svoju ulogu u neusvajanju budžeta i opstruiranju organizacije Lokalnih izbora, njih od odgovornosti nastoje amnestirati pojedine političke stranke sa sjedištem u Sarajevu. U tu svrhu su iskoristili izjavu državnog zastupnika i generalnog sekretara SDA Halida Genjca.

Genjac je za novinsku agenciju Fena kazao da postoji problem sa organizacijom Lokalnih izbora, te da CIK, ukoliko im se budžetom ne osigura novac, ima mogućnost po Izbornom zakonu BiH da odgodi Lokalne izbore na mjesec dana, ali ne više od toga.

- Ukoliko se ne usvoji budžet u nekom roku koji bi osigurao da se ispoštuje rok za odgođeni termin održavanja izbora u novembru mjesecu, onda ćemo zaista imati problem jer se postavlja pitanje svrhe održavanja izbora kasnije, kada bi imali jednu za drugom izbornu godinu – izjavio je Genjac.

Suprotno sadržaju i suštini ove izjave, SDP je u njoj prepoznao "poziv SDA za odgodu Lokalnih izbora".

- CIK BiH i SDA, u strahu od gubitka prije svega vlasti u Sarajevu, ali i brojnim drugim sredinama, na sve načine pokušavaju uskratiti građanima pravo da biraju i budu birani. Prvi korak je bio lažna zabrinutost za nemogućnost održavanja izbora u vrijeme pandemije. Nakon što su vidjeli da se u cijelom svijetu i regiji održavaju izbori, Bakir Izetbegović je vršio pritisak na CIK BiH da nezakonito otkaže izbore – navodi se u saopćenju SDP-a.

Na sceni je, dodaju, udruženi pokušaj SDA i CIK-a da se pod krinkom neusvojenog budžeta i neprovođenja izbornih procedura otkažu Lokalni izbori. Dakle, SNSD i HDZ otvoreno opstruiraju finansiranje i održavanje Lokalnih izbora, a SDP krivca pronalazi u SDA.

"Saučesnika" SDA su prepoznali u CIK-u, instituciji čije su članove na martovskoj sjednici birala i dvojica od četiri zastupnika SDP-a i čiji je jedan član, navodno, blizak toj stranci. U tom se kontekstu već godinama spominje Ahmet Šantić, što je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH potvrdila i zastupnica Alma Čolo.

- Kada je izabran Ahmet Šantić u CIK 2012. godine, ja sam se kandididirala i rekli su mi da mora proći SDP-ov kandidat, a prošao je Ahmet Šantić – izjavila je Čolo.

Ukoliko se SNSD-ov i HDZ-ov motiv, iako je pogrešan, može razumjeti, teško je razumjeti potrebu SDP-a da prikrije odgovornost ove dvije stranke za otvorenu opstrukciju održavanja Lokalnih izbora.

Ukoliko HDZ-ov ministar Vjekoslav Bevanda nastavi "odugovlačiti" sa prijedlogom budžeta institucija BiH za 2020. godinu, odgađanje Lokalnih izbora neće biti jedina posljedica po građane BiH. Taj budžet je neophodan i za finansiranje institucija i očuvanje ili jačanje njihovih kapaciteta u borbi protiv pandemije koronavirusa i saniranju negativnih posljedica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.