open-navfaktor-logo
search
Odluka zastupnika
SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad CIK-om, Petrić i Božičković razriješeni
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine izgubili su kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH.
11.03.2020. u 21:27
get url
text

Odluka je to Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je prihvatio prijedlog kojeg je uputio zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova CIK-a BiH, koju je predložio Mektić, podrazumijevala je smjenu nekoliko članova CIK-a, te imenovanje novih.

Dosadašnji predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić i Novak Božičković, koji važe za kadrove bliske SNSD-u, tako više neće biti članovi te institucije, a na njihove su pozicije imenovani Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. S druge strane, Suad Arnautović i Ahmet Šantić su reizabrani na pozicije članova CIK-a BiH.

Prijedlog zastupnika Demokratske fronte Zlatana Begića, koji je podrazumijevao razrješenje Stjepana Mikića, nije dobio dovoljnu podršku zbog izostanka entitetske većine, te je upućen na Kolegij na usaglašavanje. Međutim, na ponovnom glasanju bi, sudeći prema trenutnom stanju, mogao dobiti podršku.

CIK, podsjećanja radi, ima sedam članova, po dva iz reda svakog konstitutivnog naroda, te jednog iz reda Ostalih. Odluke se donose prostom većinom, odnosno za usvajanje odluke su do sada bili dovoljni glasovi četiri člana, što je značilo da su članovi bliski SNSD-u i HDZ-u BiH mogli preglasavanjem donositi odluke i imati potpunu kontrolu nad izbornim procesom.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ napustili sjednicu, Krišto izjavila da "ovo nije samo politička kriza nego i upitnost budućnosti BiH"

To, između ostalog, podrazumijeva proces imenovanja općinskih izbornih komisija, biračkih odbora, donošenje odluka o izboru firmi koje će štampati listiće ili raspored i broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

O važnosti ove odluke svjedoče i reakcije zastupnika SNSD-a i HDZ-a BiH, koji su napustili današnju sjednicu nakon što su ove tačke uvrštene na dnevni red. HDZ-ova zastupnica Borjana Krišto je čak zaprijetila tvrdnjom da je "upitna budućnost BiH".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.