open-navfaktor-logo
search
MUP izdao uputstva
Do 15. januara još četiri neradna dana u RS-u, među njima i "dan RS-a"
Ustavni sud Bosne i Hercegovine  krajem marta 2019. godine osporio je zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao "dan RS"
03.01.2020. u 11:52
get url
text

U Republici Srpskoj (RS) do 15. januara bit će još četiri neradna dana.

Iz entitetskog Ministarstva uprave i lokalne samouprave su potrdili da su neradni dani 6. i 7. januar 2020. godine, Badnji dan i pravoslavni Božić.

Neradni dan je i 9. januar, a na osnovu odluke Vlade o, kako je navedeno u saopćenju, načinu obilježavanja i praznovanja "dana RS".

Taj bh. entitet trenutno nema zakon o tom danu, jer je Ustavni sud Bosne i Hercegovine  krajem marta 2019. godine osporio zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao "dan RS".

Neradni dan, na osnovu zaključka Vlade, bit će i 14. januar, kada se praznuje Nova godina po julijanskom kalendaru.

I prva dva dana 2020. bila su neradna u tom bh.entitetu.

U dane božićnih praznika, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta, dok u dane republičkih praznika ne rade entitetski i organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je, povodom obilježavanja 9. januara, čija je proslava i ove godine planirana u RS-u iako je Ustavni sud BiH ovaj datum proglasio neustavnim, izdao je nekoliko naredbi i uputstava.

Navedeno je da će biti pojačane mjere bezbjednosti "u cilju održavanja povoljnog stanja u predstojećem period".

-Pozivamo sve građane RS-a da dođu u Banju Luku, da 9. januar proslavimo u miru i dostojanstveno. Građani koji budu željeli da prate svečani defile koji će u četvrtak, 9. januara 2020. godine, biti održan u Banjoj Luci savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni document – istakli su iz MUP-a RS-a.

Podvučeno je i da je taj dan na području Banje Luke zabranjena upotreba dronova.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a izdao je naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području RS, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa.

Povodom proslave 9. janura zabranjuje se i saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase, osim teretnih vozila javnih i komunalnih službi i vozila koja će biti angažovana na aktivnostima povodom obilježavanja svečanosti, i to u period od 7 do 19 sati u svim ulicama na teritoriji grada Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.