open-navfaktor-logo
search
PLBiH, 30. kolo
Derbi u Banjoj Luci, Sloboda rasterećena na Koševu
Danas su na rasporedu dva susreta 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. 
11.05.2021. u 08:24
get url
text

Zanimljivo, na teren će ekipe koje se bore za šampionsku titulu. Od 18 sati Sarajevo će na Koševu ugostiti Slobodu, dok će dva sata kasnije U Banjoj Luci snage odmjeriti Borac i Zrinjski. 

I Sarajevo i Borac žele trijumfe kako bi zadržali vrh tabele, ali će se pitati i Sloboda i Zrinjski. Istina, Tuzlaci na KOševo dolaze apsolutno rasterećeni, jer su osigurali opstanak i u seriji su od tri pobjede. Sigurno je da će željeti pomrsiti račune Bordo tima, posebno zbog činjenice da pod palicom novog trenera Mladena Žižovića igraju sjajno. 

- Sloboda nam je sljedeći protivnik. Ostvarili su tri pobjede u nizu, nalazi se u dobroj formi, osigurali su opstanak i sigurno će igrati rasterećeno. No, znamo šta treba da uradimo i nadam se da ćemo te stvari uraditi na najbolji način i da ćemo doći do pozitivnog rezultata - kazao je Vinko Marinović, trener Sarajeva, u najavi utakmice.

Mnogo zanimljivije će biti u Banjoj Luci, gdje će se Borac boriti za bodove u utrci za šampionsku titulu, dok Zrinjski želi ostati u borbi za Evropu. Plemići su sami sebe zakomplikovali situaciju jer su u nekoliko posljednjih utakmica odigrali ispod nivoa.

- Ne možeš da prijetiš ekipi kao što je Zrinjski, koja je, da kažemo, "vladar" bh. fudbala u zadnjih 10-15 godina sa Sarajevom i Željom. Ekipi koja ima Bilbiju, Jakovljevića, Enina, Todorovića, Filipovića, da ne nabrajam... I mi imamo isto tako dobru, ako ne i bolju ekipu. Igramo kući, prijatelj sam s trenerom Zrinjskog, igrali smo zajedno u Zagrebu. Čovjek koji je dosta veliki uspjeh napravio u Hrvatskoj s Goricom, koji je vodio Maribor - rekao je Marko Maksimović, trener Borca.

U Mostaru računaju da će im za plasman u Konfederacijsku ligu biti dovoljno devet bodova iz preostala četiri meča, pa ni eventualni kiks ne bi otpisao goste iz borbe za Evropu.  

- Potrebna nam je energija nakon emocionalnog pražnjenja u gradskom derbiju i sigurno ćemo zarotirati par pozicija. Idemo daleko najučinkovitijoj ekipi ovoga proljeća, najboljem domaćinu lige (u petnaest domaćih utakmica izgubili su samo četiri boda) i mislim da sam time sve rekao kakvoj ekipi idemo u goste - najavio je trener Plemića Sergej Jakirović utakmicu protiv Borca.

Za oba susreta osigurani su direktni TV prijenosi. Duel Sarajevo - Sloboda emitovat će Moja TV, a meč Borac - Zrinjski gledat ćemo na Arena Sport1.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.