open-navfaktor-logo
search
Počast žrtvama
Delegacija Unije općina turskog svijeta posjetila Srebrenicu
Radovi na rekonstrukciji krova na hali Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari koštali su 79 hiljada eura, a finansirala ih je Unija općina turskog svijeta
01.11.2019. u 13:31
get url
text

Delegacija Unije općina turskog svijeta danas je boravila u Srebrenici. Članovi delegacije su posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i odali počast žrtvama genocida. Članovi delegacije su obišli i završene radove na jednoj od hala u okviru Memorijalnog centra Potočari.

Unija općina turskog svijeta je finansirala radove na rekonstrukciji krova na hali u kojoj budu smješteni tabuti za vrijeme obilježavanja godišnjica genocida u Srebrenici i ukopa žrtava.

-Pošto smo došli u Srebrenicu, ne možemo da ne obiđemo Memorijalni centar Potočari. Došli smo da obiđemo kako su izvedeni radovi na krovu hale koje smo mi finansirali. Nekoliko općina je učestvovalo u finansiranju radova. Bez sumnje, genocid u Srebrenici je jedan od najvećih genocida kroz historiju čovječanstva. Mnogi se zalažu da pomognu narodu koji je pretrpio takvu traumu i mi, kao Turska, takođe nastojimo da pomognemo - rekao je Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB).

Osim ovog projekta, prema riječima Solaka, širom Bosne i Hercegovine provodi se niz projekata.

-U gradu Srebreniku smo obnovili jednu područnu školu, kao i odjeljenje za turski jezik. Takođe, radimo jedan most koji smo nazvali 'Most prijateljstva' između Doboja i Doboj-Istoka. Procedure su u toku i vjerujemo da će do kraja novembra početi radovi. Ima još nekoliko projekata koje ćemo raditi, kao što je izgradnja zgrade Medžlisa IZ u Ključu. Takođe, u Jablanici ćemo raditi učionicu za turski jezik. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja s kojima TDBB najaktivnije radi. U posljednje četiri godine uradili smo više od 50 projekata. Pored toga, obići ćemo Sarajevo, Baščaršiju - istakao je Solak.

Azir Osmanović, ispred Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, kazao je da su radovi na rekonstrukciji krova na hali koštali 79 hiljada eura.

-Ovo je delegacija iz Turske, od strane ljudi koji su nam pomogli da uradimo krov na betonskoj hali u kojoj 9. jula svake godine budu smješteni tabuti. Pokušavamo da sačuvamo autentičnost objekata u bivšoj Fabrici akumulatora i bazi holandskog bataljona UNPROFOR-a. Ovom prilikom želim da se zahvalim delegaciji i na onome što su uradili ovdje. Mi, takođe, imamo problema sa krovom koji prokišnjava na ovoj velikoj fabrici i potrebna su velika sredstva da se to uradi - rekao je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.