Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, obuhvaćeni su i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo.

Prema navodima optužnice, Mektić, Golijanin, Agić i Garaplija su "zloupotrebom položaja i ovlasti počinili krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od Delegacije Evropske unije u BiH, vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura".

- Terete se za zloupotrebe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta - odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM - navodi se u optužnici.

Mektić je na ročištu povodom prijedloga Tužilaštva da se njemu i suoptuženima odrede mjere zabrane, rekao da su u Tužilaštvu "iskonstruisali optužnicu".

- Samo zato što sam govorio da su korumpirani, iza čega i sad stojim, da su kriminalizovani i da je Tužilaštvo puno lopovluka i kriminala. I zato što sam nekad prošle godine u ovo doba pravio proteste ovdje pred Tužilaštvom na kojim je bilo par hiljada ljudi i gdje smo svi zajedno sa narodom konstatovali da se radi o lopovima i kriminalcima - kazao je bivši ministar sigurnosti.

Njegova advokatica Senka Nožica kazala je da se u ovom predmetu radi o "montiranoj optužnici".

Ona je u sudnici kazala da je Mektić optužen zbog kritika na račun Tužilaštva BiH i VSTV-a, te se "samo čekalo da ode s funkcije ministra kako bi bio optužen, dok su ostali optuženi kolateralna šteta".

Izricanje presude zakazano je za 13 sati, u sudnici broj 6.