Postoji dilema da li će u Federaciji BiH vakcinacija obuhvatiti i medicinare u privatnim ljekarskim ordinacijama. 

- Privatne i javne ustanove se podrazumijevaju u prioritetnim skupinama - kazali su nam u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zastupnici na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH osvrnuvši se na vakcinaciju protiv korone su zatražili od nadležnih da im se pojasne kada će se vakcinisati prosvjetni radnici, vozači u međunarodnom prometu.

Obrazložili su da bh. vozači neće moći voziti kamione sa bh. robom za izvoz ukoliko ne budu imali papir da su vakcinisani protiv COVID-19.

U Zavodu za javno zdrastvo FBiH su nam kazali da sve službe od javnog interesa spadaju u prioritetne skupine.

- Tačan datum još ne možemo konkretizirati. To će zavisiti od količine i ritma isporuke cjepiva - naveli su.

Osvrnuli su se i šta ukoliko kod određenih osoba dođe do teških nuspojava nakon vakcinacije, ko će odgovarati za posljedice.

- Zakonski je reguliran okvir za prijavu i istraživanje neželjenih reakcija na cjepivo. To je dugotrajan proces koji zahtijeva detaljnu analizu dokumentacije. Konačan zaključak donosi Komisija za neželjene reakcije na cjepivo koja je dio Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva - kazali su nam u Službi za epidemologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo.