Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Dragan Konta upoznao je stranačko vodstvo sa stanjem i aktivnostima HDZ-a BiH na području tog kantona, a u raspravu su se uključili svi prisutni o aktivnostima po općinama i gradovima, iznoseći aktualne projekte, probleme i zahtjeve za veće nivoe vlasti, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Govoreći o završenom procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je istaknuo kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli, kako on to smatra, formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH prema Evropskoj uniji.

VEZANI TEKST - Čović: Nisu ispunjeni uvjeti za održavanje izbora ako se ne izmijeni Izborni zakon; HNS prijeti trećim entitetom?

Također, Čović je kazao kako su za kraj ove sedmice zakazane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na kojima će se detaljno raspravljati o okolnostima i prekidu pregovaračkog procesa, napominjući kako Hrvati u ovim okolnostima imaju zaključke HNS-a koji su obavezujući.

Dodao je kako će se i veći nivoi vlasti uključiti pri rješavanju mogućih problema i nesporazuma na koje nailaze Hrvati na području Livanjskog kantona, te stranačkim dužnosnicima pružio podršku u prezentiranim aktivnostima, stoji u saopćenju.