open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Cikotić nakon sastanka sa Lukačem u Banjoj Luci: Smanjen dnevni priliv migranata u BiH
Dnevni priliv migranata varira i u posljednje dvije sedmice kreće se od 80 do 150, a imali smo jedan dan i 180. No, u svakom slučaju u posljednje dvije tri sedmice priliv migranata je neznatno smanjen, negdje za 15 do 20 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca, izjavio je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.
17.09.2020. u 19:03
get url
text
get url
text

On je danas u Banjoj Luci razgovarao sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske, a glavne teme sastanka bile su migrantska kriza i saradnja sa Europolom.

- Mislimo da aktivnim mjerama možemo dodatno pojačati kontrolu i smanjiti priliv na prostoru BiH - rekao je Cikotić.

Rekao je da prema podacima od jučer BiH ima evidentirano oko 6.000 migranata u privremenim prihvatnim centrima a cijeni se da se barem još nekoliko stotina nalazi na putevima i raznoraznim lokacijama izvan kontrole.

Nakon sastanka Cikotić je rekao da sa Lukačem ima visok nivo razumjevanja i saglasnosti, kao i da su se složili oko mnogih pitanja, dok o određenim praktičnim pitanjima postoje stanovite razlike.

Govoreći o kontakt tački za saradnju sa Europolom rekao je da mu je namjera da se sporazum implementira na način da sve policijske agencije budu zastupljene u pravoj, potrebnoj mjeri kako to sporazum i predviđa.

Lukač je ponovio da je stav RS-a i MUP-a ovog entiteta jasan da neće biti kampova i prihvatnih centara na teritoriji RS-a i da se tu ništa nije promjenilo.

- Policija RS-a u ovoj godini zatekla je više od 12.000 migranata na teritoriji RS, evidentirala i omogućila da prođu i nismo dozvolili da naprave krivična djela ili prekršaje - kazao je Lukač.

Izrazio je spremnost da i više od 80 pripadnika MUP-a bude pomoć Graničnoj policiji BiH ali i dodao se u tom slučaju otvara se problem finansiranja, jer će neko morati da obezbjedi dodatna sredstva.

Za saradnju sa Europolom rekao je da već nekoliko godina vrti priča i ne uspjevaju da implementiraju sporazum, ali da niko ne može da mjenja njegovu suštinu ili primjenjuje na drugi način.

- Tražimo da se sporazum implementira kako je potpisan i ratifikovan - kazao je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.