VEZANI TEKST - Nakon smrti kandidata SDA: HDZ "otima" mjesto načelnika Travnika, CIK još nema rješenje

U ovom slučaju radi se o presedanu koji nije definiran Izbornim zakonom BiH. Sada svi čekaju ishod žalbe na Sudu BiH i konačan stav CIK-a.

SDA i HDZ čiji je kandidat Goran Pejaković drugi po broju osvojenih glasova imaju potpuno različite stavove o tome kako riješiti pitanje izbora novog načelnika Travnika.  

Iz travničke SDA već su i ranije poručili kako čekaju da CIK izvrši potvrdu konačnih izbornih rezultata, čime bi preminuli Peco bio proglašen pobjednikom, a nakon čega bi trebalo ponoviti izbore za načelnika. U HDZ-u nisu za varijantu ponavljanja izbora i uputili su žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH, nakon što je CIK objavio utvrđene rezultate.

Smatraju da je njihov kandidat pobjednik za načelnika, jer je drugi po broju osvojenih glasova, te da se treba u ovom slučaju uraditi kao i kod kandidatskih lista za vijeće, odnosno kantonalne, entitetske i državnu skupštinu, gdje se mandat dodijeljuje narednom kandidatu po broju osvojenih glasova. No, to je ista stranačka lista, a u konkretnom slučaju, izbor načelnika Travnika, radi se o različitim strankama, te je potpuno nelogično primjenjivati ovu odredbu Izbornog zakona BiH.  

CIK čeka da se oglasi Apelaciono vijeće Suda BiH, nakon čega će sredinom naredne sedmice donijeti konačnu odluku da li će se ponoviti izbori za načelnika u Travniku ili će mandat biti dodijeljen drugoplasiranom HDZ-ovom kandidatu.  

Mirsad Peco osvojio je 10.340 glasova, a Goran Pejaković 6.946.