open-navfaktor-logo
search
Centar Kennedy
Boeingov svemirski avion sletio nakon rekordne orbitalne misije od 908 dana
Boeingov svemirski avion X-37B američkih svemirskih snaga danas je završio još jednu rekordnu misiju, sletivši poput aviona u NASA-in svemirski centar Kennedy na Floridi 908 dana nakon što je lansiran.
13.11.2022. u 18:45
get url
text
Svemirski avion
Svemirski avion

Ovo je bila šesta misija u testnom programu hush-hush X-37B i prva koja je letjela sa servisnim modulom u obliku prstena na repu. Servisni modul, koji je odbačen prije spuštanja aviona za višekratnu upotrebu, smjestio je dodatni set eksperimentalnog tereta za NASA-u i američku vojsku. Napravljen je za sigurno zbrinjavanje u nadolazećim mjesecima.

Nekoliko sati nakon slijetanja u 5:22 ET (2:22 PT), Svemirske snage proglasile su misiju uspješnom.

- Namjerni način na koji provodimo operacije u orbiti, uključujući zbrinjavanje uslužnog modula, govori o predanosti Sjedinjenih Država sigurnim i odgovornim svemirskim praksama, posebice budući da problem rastućeg orbitalnog otpada prijeti utjecajem na globalne svemirske operacije - naveo je u saopćenju sekretar zračnih snaga Frank Kendall. 

Prethodne misije X-37B, koje datiraju iz 2010. godine, provodile su se pod pokroviteljstvom zračnih snaga, a trup svemirskog aviona još uvijek nosi oznake USAF. Ovo je bila prva misija koju su izvele Svemirske snage, koje su stvorene kao zasebna vojna grana unutar Odjela zračnih snaga 2019. godine, prenosi GeekVire.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.