open-navfaktor-logo
search
Intervju za RTVTK
Bivši hrvatski predsjednik Mesić o Čoviću: Njegova djela priznaju da zajedno sa Dodikom ruši BiH
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u itervjuu za RTVTK govorio je o Daytonskom sporazumu, političkim odnosima u regionu s posebnim osvrtom na BiH.
31.01.2021. u 19:07
get url
text
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić

Mesić se prisjetio da je, kada je izabran za predsjednika Republike Hrvatske, otišao u službenu posjetu BiH i bio jako dobro dočekan. Tada je Hrvatima BiH poručio: "Vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo. Svoju politiku sa ostalima kreirajte u Sarajevu. Hrvatska može pomagati, ali ne može voditi vašu politiku. Prema tome, to morate sami".

– Kad sam tadašnjem predsjedniku Srbije rekao da bi bilo dobro da i on da takvu izjavu prema Srbima u BiH, kaže meni Tadić – znaš šta, ko to izjavi, taj ne može dobiti izbore u Srbiji. A ja kažem, pa ja sam izjavio pa sam dobio izbore u Hrvatskoj – objašnjava Mesić, te dodaje:

"Kad budu poruke iz Zagreba i Beograda dolazile na taj način Hrvatima i Srbima u BiH, lakše će biti formirati i evropsku politiku BiH".

Govorio je i o predsjedavajućem Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Dodik, kaže Mesić, ne predstavlja Srbe, već Bosnu i Hercegovinu – ali samo u trijumviratu.

Odluka predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da u Zagrebu ugosti Dodika, ocjenjuje Mesić, donesena je brzopleto. Taj njihov susret, smatra, bode u oči, jer je bilo i drugih načina da se čuje šta Dodik ima za reći.

– Pa on govori šta ima reći. On kaže – BiH ne može opstati, a njegov je cilj osamostaljenje RS-a, a to je prvi korak za pripojenje Srbiji. Ako treba neko doći u ime Predsjedništva u Hrvatsku, onda to mora odlučiti Predsjedništvo BiH. Jer, on ne predstavlja sam BiH, nego njih trojica – govori Mesić.

Za vrijeme njegovih mandata kao predsjednika Hrvatske, otkriva Mesić, Dodik se nekoliko puta najavljivao da će mu doći u posjetu. Ali ga nikada nije primio.

– Jednom je čak krenuo, došao je do granice, ali sam ga ja zaustavio i rekao mu da nema nikakvih razgovora sa mnom, jer ja nisam šef stranke. Nemam ja o čemu s njim razgovarati, a on sam ne predstavlja BiH – dodaje Mesić.

Svjestan je, kaže, da to sam lider HDZ-a BiH Dragan Čović sigurno neće priznati, "ali njegova djela priznaju da zajedno sa Dodikom ruši BiH".

Oni ne mogu u tome uspjeti. Meni smeta da se jedna politika koja je sišla s evropske scene – pokušaj podjele BiH – sada probija kroz mala vrata. Jer, šta bi u Evropi značile ponovne promjene granica? Što se Evrope tiče, granice su završena priča. Arhitektura Evrope je završena. Ne može sada tri miliona Mađara koji žive u Rumuniji tražiti da se izdvoje i povežu s Mađarskom – ističe Mesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.