open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Bh. ambasador u Kini Bukvić: Svi bh. građani su izvan blokiranih zona, nema panike
Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Tarik Bukvić izjavio je kako u kineskom gradu Wuhanu živi dvoje državljana BiH, no kako su oni napustili taj grad prije izbijanja korona virusa.
29.01.2020. u 14:37
get url
text
get url
text

Bukvić ističe kako bh. državljani u Kini jesu zabrinuti zbog sveukupne situacije oko korona virusa, ali ne može reći da ima panike. Ambasador je istakao kako je Ambasada BiH u Pekingu formirala grupu na društvenim mrežama koja ima za cilj da okupi bh. državljane u Kini.

-Na socijalnoj grupi je sada je prijavljeno oko 90 osoba. Naši građani jesu zabrinuti, međusobno razmjenjuju informacije, savjete, ali ne može se reći da ima panike. Uz mjere predostrožnosti život se nastavlja - kazao je Bukvić.

Na pitanje kakva je generalno atmosfera u Kini, ambasador Bukvić ističe kako je glavni grad Kine trenutno prilično pust, prvenstveno zbog novogodišnjih praznika, a ovaj put tome doprinosi i situacija sa korona virusom.

-Otkazana je proslava nove kineske godine i sva druga javna okupljanja, na ulazima u stambene objekte dežurne ekipe mjere temperaturu stanarima koji ulaze u zgrade - kazao je Bukvić.

Naglašava kako tamošnje vlasti ovakve situacije vrlo ozbiljno shvataju i preduzimaju sve mjere prevencije. Dodaje kako je aktuelno pitanje kada će se ponovo otvoriti univerziteti, jer mnogi studenti su otputovali tokom praznika, te su im univerziteti javili da su kampusi zatvoreni i da se ne vraćaju do daljnjeg, odnosno dok im ne jave suprotno.

-Želim naglasiti da se ne treba osvrtati na senzacionalističke vijesti i praviti paniku. Treba pratiti upute Svjetske zdravstvene organizacije i preuzimati mjere prevencije - kazao je Bukvić.

Obzirom da su neke zemlje već počele s evakuacijama svojih državljana, Bukvić je, na pitanje da li Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ako bude potrebe, to razmatra kao opciju, odgovorio: "Većina ambasada pokušava da evakuiše svoje građane iz ovih blokiranih zona, ali to nije moguće dok ne prođe period od 14 dana karantina. Naših građana na sreću trenutno nema u tom području".

Bilans smrtno stradalih od posljedica novootkrivenog korona virusa u Kini povećan je na 132 osobe. Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je da je do sada potvrđena dijagnoza zaraze virusom 2019-nCoV kod 5.974 pacijenata širom Kine, izuzev autonomne regije Tibet. Među oboljelim je 1.239 osoba u kritičnom stanju.

Zbog sumnje da su zaraženi korona virusom širem Kine u karantin je stavljeno dodatnih 9.239 osoba, a na promatranju je i dodatnih blizu 60.000 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.