open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Analitičar SIPA-e svjedočio o telefonskim pozivima i SMS porukama sutkinje Miletić
Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), svjedočio je o analizi i šematskom prikazu komunikacije, poziva i SMS poruka, koja je ostvarena s telefonskih brojeva optužene Miletić te brojeva koje su koristili S-1, S-2 i Vlatka Maksimović.
01.07.2020. u 19:01
get url
text
get url
text

Emir Sokočević, analitičar iz SIPA-e, kazao je da je po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine sačinio šematski prikaz komunikacije brojeva koje je koristila Miletić s brojevima koji su "interesantni" Tužilaštvu za određene dane, kako i prikaz brojeva koje su koristili Ramo Brkić, Senad Šabić i svjedok S-3.

Svjedok je na pitanje Seada Kreštalice, tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, rekao da nije postojala komunikacija Miletić s brojevima koje je koristio Ramo Brkić.

Na pitanje Jesenke Rešidović, braniteljice Azre Miletić, svjedok je potvrdio da nije zabilježena komunikacija Miletić s brojevima koje je koristio Senad Šabić i svjedok S-3.

Dodao je da je analizirao komunikaciju između brojeva za koje je dobio naredbu u periodu od 1. marta 2014. do 25. februara 2015. godine, a tužilac Kreštalica mu je prezentovao šemu tih poziva, te ih je svjedok analizirao navodeći datum, vrijeme, kao i ko koga poziva, te lokaciju koju je zabilježila bazna stanica.

Pojasnio je da je ukupan broj kontakata, poziva i SMS poruka između Azre Miletić i S-1 sa jednog broja 257, a s drugog broja tri.

Sokočević je odgovorio da je Miletić sa S-2 imala pet međusobnih komunikacija.

Dodao je da je ukupan broj komunikacija s Vlatkom Maksimović 1.118.

- I telefonski pozovi i SMS-ovi - kazao je Sokočević.

Svjedok je pojasnio da u naredbi koju je dobio za analizu nije naznačeno da se traži sadržaj SMS-ova, već lokacije baznih stanica koje su evidentirale pozive.

Na pitanje Rešidović svjedok je potvrdio da se na osnovu lokacije koju prikaže bazna stanica ne može utvrditi gdje se telefon nalazi, ili svjedok S-1.

- Samo govorimo o području koje pokriva bazna stanica - kazao je Sokočević, potvrdivši da poziv bilježi najbliža, najveća ili bazna stanica koja nije opterećena.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara, a oslobođena je optužbe za kršenje zakona od strane sudije, te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Nekadašnji komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramo Brkić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora a kasnije optužen za davanje dara, u junu prošle godine izručen je iz Slovenije bosanskohercegovačkim vlastima.

Brkić je u oktobru 2019. pušten iz pritvora i odmah je stupio na izdržavanje zatvorske kazne.

Brkića je u novembru 2015. Državni sud pravosnažno osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju 11 godina zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja.

S Brkićem je u predmetu zbog organizovanog kriminala na deset godina zatvora osuđen i Senad Šabić, za kojim je također raspisana Interpolova potjernica.

Obojica su kasnije bili optuženi u predmetu sa sutkinjom Državnog suda Azrom Miletić, kojoj su, kako optužnica navodi, preko posrednika nudili dar kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Pred početak suđenja su obojica napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.