Abaz je kriv je što je u periodu od prve polovine 2018. do sredine augusta 2018. godine zajedno s Denijem Stanišićem, Admirom Mahmutagićem, Sumedinom Topčagićem i Zlatanom Juretom pristupio grupi za organizirani kriminal koju je on osnovao.

Grupa je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge marihuana – cannabis i amfetamin - spid i to s područja BiH u zemlje Zapadne Evrope , navedeno je u presudi.

VEZANI TEKST - Nakon izručenja iz Belgije: Adisu Abazu pritvor produžen do januara 2022. godine

- Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 20.januara 2020. godine do 18. maja 2020. godine. Prema optuženom Adisu Abazu izrečena je mjera sigurnosti oduzimanja
predmeta. Sud je donio i rješenje kojim je prema optuženom Adisu Abazu ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta i obavezu povremenog javljanja državnom organu. Produžena mu je mjera zabrane putovanja - navodi se u saopćenju iz Suda BiH.

Ove mjere će trajati dok za tim postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora, odnosno najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora ako je toj osobi izrečena kazna zatvora.