open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Nakon izručenja iz Belgije: Adisu Abazu pritvor produžen do januara 2022. godine
Nakon što je potvrđena optužnica, pobjegao je iz BiH u Njemačku. Njegov DNK pronađen je na oružju kojim je izvršen teroristički napad u Parizu
23.01.2020. u 14:53
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je za dvije godine produžen pritvor Adisu Abazu, koji je proteklog vikenda izručen u BiH iz Belgije, gdje se nalazio juna prošle godine kada je u njemačkom Dresdenu uhapšen po belgijskoj potjernici.

On se sumnjičio da je nabavio oružje teroristima koji su u novembru 2015. godine izveli napad u Parizu kad je ubijena 131, a ranjeno više od 400 ljudi. Hapšenje je uslijedilo nakon što je 20-ak dana ranije, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo bh. registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Bosna i Hercegovina za njim je također tragala zbog organizovanog kriminala u vezi za švercom narkotika.

Sud BiH je u martu 2018. godine potvrdio optužnicu kojom ga tereti da je formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.

Optuženi su, prema optužnici, nudili na prodaju i radi dalje prodaje kupovali, držali, prevozili, prenosili i posredovali u međunardnoj prodaji opojnih droga, slali, isporučivali i na drugi način stavljali u međunarodni promet supstance i preparate koje su propisom proglašene opojnim drogama.

Nakon što je potvrđena optužnica, pobjegao je iz BiH u Njemačku. Njegov DNK pronađen je na oružju kojim je izvršen teroristički napad u Parizu.

Abaz je u BiH hapšen i u januaru pretprošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU-a. Tada mu je određen pritvor, ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.

Uhapsili su ga pripadnici Federalne uprave policije, kada su obavljeni pretresi na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Iz Tužilaštva BiH je tad saopćeno da je on pod istragom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

- On je osumnjičen u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne grupe, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU-a veće količine automatskog naoružanja i streljiva - saopćeno je tada iz državnog Tužilaštva.

Iz Suda BiH danas je potvrđeno da je pritvor Abazu produžen zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

- Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže dvije godine, odnosno do 21. januara 2022. godine ili do nove odluke Suda. Ako za to vrijeme ne bude izrečena prvostepena presuda, pritvor će biti ukinut, a optuženi pušten na slobodu - naveli su iz Suda.

Dodali su da će se kontrola neophodnosti daljeg trajanja pritvora vršit će se svaka dva mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.