Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi je italijanskom kolegi Luigiju Di Maiou kasno u utorak, tokom telefonskog razgovora, kazao kako će Peking poslati medicinsko osloblje i opremu u cilju pomoći protiv epidemije. Šta su obećali, to su i uradili. 

Maio je kazao Wangu kako Italiji nedostaje medicinske opreme i da njegova zemlja pomno prati i uči iz iskustva koje Kina ima kada je riječ o ovom virusu. 

Kineski tim je stigao tokom noći u Italiju. Sletjeli su na aerodrom Fiumicino u Rimu. Avion Airbus A-350, sa kineskog istoka, sletio je oko 22.30 po lokalnom vremenu u teretnu zonu aerodroma, a pozdravila ga je grupa lokalnih stručnjaka italijanskog Crvenog križa i delegata kineske ambasade u Italiji.

Tim ljekara su organizirali Nacionalna zdravstvena komisija i kinesko društvo Crvenog križa. To je treći stručni tim koji su kineske vlasti poslale u inostranstvo, nakon prethodnih timova poslanih u Iran i Irak.

Kada je riječ o opremi, Kinezi su Italiji poslali dva miliona maski i oko 10.000 respiratora, kao i 20.000 zaštitnih odijela, zajedno sa 50.000 testnih kompleta, prenio je Međunarodni kineski radio.

- Oprema koju smo ponijeli koristit će se za uspostavljanje odjela intenzivne njege za pacijente zaražene virusom COVID-19 - rekao je Chen Haitao, član kineskog tima.

Prema zahtjevima italijanske strane, odabrali smo opremu koja se pokazala korisnom tokom kliničke prakse, dodao je.

Kineski stručnjaci i oprema stigli su dva dana nakon što je broj potvrđenih slučajeva virusa COVID-19 u Italiji premašio 10.000.

- Veliki broj italijanskih liječnika i medicinskih stručnjaka željeli su otići dočekati kolege iz Kine i pokazati zahvalnost, ali nije svima dopušteno da idu u ovom posebnom trenutku - saopćio je izvor iz italijanskog Crvenog križa.

Kinezi su na svim paketima s opremom napisali: "Sa vama smo, naprijed, Italija".