FAO indeks cijena hrane u januaru je u prosjeku iznosio 131,2 poena i za 0,8 posto je niži u odnosu na prethodni mjesec i 17,9 posto ispod vrhunca dostignutog u martu 2022. godine.

Indeksi cijena biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera pali su u januaru, dok su indeksi za žitarice i meso ostali uglavnom stabilni.

U januaru je FAO indeks cijena žitarica u suštini ostao nepromijenjen (samo 0,1%) u odnosu na decembar 2022. godine. Međunarodne cijene pšenice pale su za 2,5 posto, jer je proizvodnja u Australiji i Ruskoj Federaciji nadmašila očekivanja.

Svjetske cijene kukuruza neznatno su porasle zbog snažne potražnje za izvozom iz Brazila. Cijene riže su skočile za 6,2 posto u odnosu na decembar, pod utjecajem snažne lokalne potražnje u nekim azijskim izvoznim zemljama i kretanja deviznog tečaja.

FAO indeks cijena biljnog ulja opao je u janujaru za 2,9 posto, dok je cijena mliječnih proizvoda u prosjeku bila za 1,4 posto niža nego u decembru. Svjetske cijene sira blago su porasle, podstaknute oporavkom prehrambenih usluga i maloprodajom u zapadnoj Evropi nakon novogodišnjih praznika.

FAO indeks cijena mesa djelimično se kretao u januaru (pao samo 0,1 posto u odnosu na decembar), dok je indeks cijena šećera pao za 1,1 posto u odnosu na decembar.

U svom novom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO predviđa da će svjetska potrošnja žitarica u 2022./23. godini pasti za 0,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 2,779 miliona tona, pri čemu se predviđa pad ukupne upotrebe kukuruza, dok se upotreba pšenice povećava, a upotreba riže mijenja se iz godine u godinu.

Prognoza za svjetske zalihe žitarica ograničena je na 844 miiona tona na kraju marketinške godine, čime je smanjen svjetski odnos akcije i upotrebe za 2022./23. na 29,5 posto.

FAO predviđa pad međunarodne trgovine žitaricama u 2022./23. godini za 1,7 posto u odnosu na prošlogodišnji rekordni nivo na 474 miliona tona.