open-navfaktor-logo
search
Svijet u iščekivanju
Ima li života na planeti: NASA-in Rover Perseverance stigao na Mars i sletio u krater nazvan po općini nadomak Jajca
Svijet je u velikom iščekivanju - hoće li misija Rover Perseverancea, koji je nešto prije 22 sata sletio na Mars nakon sedam mjeseci putovanja i 470 miliona pređenih kilometara, i to u krater Jezero koji je NASA nazvala po istoimenoj općini nadomak Jajca, pronaći tragove života.
18.02.2021. u 22:27
get url
text

U pitanju je najambicioznija i tehnološki najsofisticiranija misija na Marsu koja bi mogla da ponudi konačan odgovor na pitanje da li je na crvenoj planeti ikada bilo života. Radi se o višedijelnoj svemirskoj letjelici koja je u atmosferu Marsa ušla brzinom brzinom od 12.000 milja na sat. Pri tome je bilo neophodno izvesti zahtjevne manevre i istovremeno usporiti se pri spuštanju kako bi postavila rover na svojih šest kotača. 

Voditelji misije u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon (JPL) blizu Los Angelesa zapljeskali su i povikali od sreće kad su radiosignali potvrdili slijetanje.

- Ovo je stvarno početak nove ere - rekao je uposlenik NASA-e Thomas Zurbuchen.

Dvogodišnja misija Perseverancea koštala je 2,7 milijardi dolara. Glavni zadatak jeste traganje za mikrobiološkim životom kojeg je na Marsu moglo biti prije tri milijarde godina. Naučnici smtaraju da je upravo u to vrijeme nastajao život na Zemlji.

Slijetanje na Mars organizovano je praćeno u Jezeru kod Jajca

Načelnica Općine Jezero Snežana Ružičić izjavila je da su u toj maloj općini svi uzbuđeni zbog ovog historijskog događaja.

- Vidite to i po najmlađim gledaocima ovdje u sali. Pratimo slijetanje rovera na Mars. Vidjeli ste i u utakmici koju su simbolično igrali ekipe planete Zemlje i planete Marsa. Mars je pobijedio sa 2:0 u setovima. Tako da mi očekujemo da će i večeras biti pobjeda rovera - rekla je Ružičić, prenosi Anadolija.

Pojasnila je kako je krater dobio ime.

- Kažu da je jako velika sličnost u reljefnom dijelu. I kada pogledate taj krater što NASA dijeli, vidite zaista kompletno identičan tok Plive i tok tog kratera i vidite dva kruga koja su jako simetrična. I to je stvarno reljefno jako identično našem području u Jezeru - naglasila je Ružičić.

Krater je ime dobio još 2007. godine od Međunarodne astronomske unije (IAU) zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod Jezera.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.