open-navfaktor-logo
search
Sklapani i u Vogošći
Golf slavi svojih prvih 50 godina
Autor: Stav
03.04.2024. u 09:46
get url
text
FOTO: STAV
Na današnji dan, prije pedeset godina, počela je priča o Golfu, automobilu koji će postati legendom autoindustrije s više od 37 miliona proizvedenih primjeraka.
Lansiran 29. marta 1974., Golf je zamijenio legendarnu Bubu, uspješno predstavljajući revolucionaran dizajn i tehnologiju. Njegova pojava obilježila je prekretnicu, predstavljajući Volkswagenov odgovor na promijenjene zahtjeve tržišta i okoline. Golf je odmah privukao pažnju, a njegova popularnost eksponencijalno je rasla, dosegnuvši proizvodnju od milion primjeraka već do oktobra 1976. Dizajn Giorgetta Giugiarija bio je trenutni uspjeh.
Razvoj modela Golf nije stao na prvobitnom uspjehu. Linija je proširena uvođenjem Golfa D s dizelskim motorom i Golf GTI-ja, modela koji je sam po sebi postao ikona. Došli su i Golf Cabriolet te GTD, svaki dodatno cementirajući status Golfa kao omiljenog izbora među vozačima.
Druga generacija Golfa lansirana 1983., donijela je niz inovacija, uključujući ABS kočnice i pogon na sve kotače, dokazujući da Volkswagen neprestano teži inovacijama i poboljšanjima.
Naravno, svi u tadašnjoj Jugoslaviji bili su vezani za Golfa 1 i 2 koji su stizali s TAS-ovih traka u Vogošći , gdje su se na temelju ugovora iz 1969. godine o poslovno-tehničkoj saradnji između UNIS-a i Volkswagena (51/49 posto vlasništva), godinama sklapali brojni Volkswagen modeli.
Godišnje je se u Vogošći pravilo oko oko 25.000 vozila godišnje, a izvoz na osnovu kooperacije TAS-a pred rat je iznosio od 250-300 miliona maraka, uz plan da se popne na pola milijarde. 1988. godine bilo je zaposleno 3.109 radnika koji su proizveli 28.341 automobil, od kojih je 15.184 direktno bilo isporučeno Volkswagenu. Zasnovana na uspješnoj sedmogodišnjoj masovnoj proizvodnji, Volkswagen se pripremao za proizvodnju od 40.000 vozila Golf 1. To je u narednoj 1989. godini skoro i ostvareno, gdje je do kraja godine proizvedeno 37.411 automobila.
To je bila rekordna godina u proizvodnji Volkswagen Golfa u TAS-u, kada je u njegovoj proizvodnji bilo uključeno 3.500 radnika. Primjerci Golfa koji su silazili sa proizvodnih traka TAS-a, u odnosu na one iz Njemačke, imali su posebne oznake po kojima se znalo da su bili proizvedeni u TAS-u.
Tako je Golf proizveden u TAS-u imao oznake: J, JL, JX, JD, JLD i JGL i na prednjoj strani bio je montiran grb Sarajeva. 
Dvojka je postala svojevrsni fenomen u Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. I danasnije rijetkost da sretnete na ulicama Golfa koji odlijeva zubu vremena, a ponosni vlasnik će uvijek izjaviti da ga auto sluša odlično i da je "k'o nov".
Za Golf 2 slobodno se može reći da uživa status nacionalnog automobila Bosne i Hercegovine. Svojevremeno je bila pokrenuta inicijativa da Dvojka dobije spomenik u Sarajevu, kao zahvalnost za to koliko je ovaj automobil bio koristan tokom opsade Sarajeva.
Do danas, Golf je prošao kroz osam generacija, svaka donoseći nove tehnologije i značajke, prilagođavajući se sve sofisticiranijim zahtjevima tržišta. Najnovija generacija, predstavljena 2019., nedavno je osvježena povodom proslave 50. godišnjice, uključujući moderne tehnološke dodatke poput ChatGPT chatbota, dok i dalje čuva svoju bogatu povijest i naslijeđe.
Proizvodnja u Wolfsburgu, koja broji 20 miliona primjeraka, samo je dio globalne priče o uspjehu Golfa, s dodatnih 17 miliona jedinica proizvedenih diljem svijeta, potvrđujući njegov status kao pravog "svjetskog automobila".
Danas, nakon pedeset godina, Golf ostaje simbol kvalitete, pouzdanosti i trajnosti, nastavljajući privlačiti vozače širom svijeta i zadržavajući svoje mjesto na vrhu evropske automobilske industrije, navodi Stav.
Kako bi obilježio pola stoljeća od lansiranja najprodavanijeg automobila, Volkswagen otvara novu izložbu posvećenu VW Golfu u svojoj tvornici i sjedištu u njemačkom gradu Wolfsburgu, a Volkswagen Automuseum posvećen je kultnom hatchbacku s fokusom na prvu generaciju od 1974. do 1983. godine. Izložba se može razgledati do kraja februara 2025.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.