open-navfaktor-logo
search
Srbijanski ministar
Vulin: EU nas ne želi, traže da priznamo Kosovo i ukinemo RS, prijateljstvo s Rusijom je važno
Ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, na pitanje je li nakon otvorenog zahtjeva iz Brisela da Srbija uvede sankcije Rusiji te da prizna Kosovo došlo vrijeme da Srbija odustane od eurointegracija, odgovorio potvrdno.
16.10.2022. u 09:48
get url
text

Vulin je poručio da Srbija što prije treba prihvatiti da ne želi u Evropsku uniju i da joj tu nije mjesto. Dodao je kako odnos prema EU nije stvar emocija, nego racionalnih odluka.

- Nije pitanje hoćemo li mi u EU, pitanje je hoće li EU Srbiju. Sudeći po suludim ucjenama kojima nas izlažu da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni nas ne žele - rekao je Vulin za Večernje novosti.

Tvrdi da je EU kao savez stvar prošlosti, jer su gubitkom političke nezavisnosti zemlje EU postale teritorije, a ne države.

- Smatram da je prijateljstvo s Rusijom od najveće važnosti i da bez njega riskiramo fizički nestanak Srbije - poručio je Vulin.

Poručio je da je premijer Kosova Albin Kurti kukavica.

- I kao takav je sklon da svoje strahove prikriva odlukama koje izazivaju nasilje. Da, potpuno sam siguran da će Šiptari pokušati silom da zauzmu sjever Kosova. Kada se to desi EU će pozvati obje strane da se uzdrže, a SAD će nas upozoriti da ne preduzimamo ništa što može da ugrozi sigurnost njihovih trupa na Kosovu, a drugog dana će optužiti Vučića da je kriv za nasilje jer nije priznao Kosovo. Srbija će skoro sve učiniti za mir, a Šiptare molim da se uzdrže od nasilja, neće im to dobra donijeti - rekao je Vulin. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.