open-navfaktor-logo
search
Kralj patetike
Vučićeva reakcija na pismo 56 EU i američkih parlamentaraca: "Kriv" sam što pomažem narod u RS-u, pojam entitet je...
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pismo 56 evropskih i američkih parlamentaraca u kome se traži promjena kursa prema Srbiji u rješavanju kosovskog pitanja, iako upereno lično protiv njega - pošto je "kriv što pomaže narodu u Republici Srpskoj i na povocu drži razne političare"- zapravo suštinski usmjereno protiv Srbije, jer se u pismu kaže da bi u Srbiji bio dobar onaj koji priznaje nezavisnost Kosova.
08.08.2023. u 20:12
get url
text

- Isto tako bogzna šta radim sa Srbima u Crnoj Gori želeći da istaknem njihovu tešku poziciju, a na Kosovu pravim probleme prije svega što ne priznajem nezavisnost Kosova - rekao je Vučić tokom obraćanja javnosti.

On je rekao da je prema mišljenju potpisnika pisma "kriv" i zato što ne priznaje nezavisnost Kosova čime izaziva nestabilnost u regionu i pravi probleme.

- Izazivam nestabilnost u regionu jer se zalažem za prava srpskog naroda Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori. To je moja krivica i ja sam ponosan na tu krivicu - rekao je Vučić.

On je rekao da oni koji stoje iza pisma svakog dana pokušavaju da objasne Srbiji da je Republika Srpska "entitet i pojam koji je ružan i odvratan" i da oni više nigdje neće da vide Republiku Srpsku.

- Republika Srpska je dejtonska tvorevina, po Ustavu Bosne i Hercegovine sazdana, koji je naslonjen na Dejtonski mirovni sporazum. Kako možete da napadate Republiku Srpsku i ustav jedne suverene zemlje - rekao je Vučić.

Političari iz Evrope i Sjedinjenih Država uputili su 7. augusta pismo visokim zvaničnicima Evropske unije i Washingtona tražeći da se promijeni pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju.

Britanska zastupnica Alicia Kearns objavila je pismo koje je upućeno američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu, šefu diplomatije Evropske unije Josepu Borrellu i britanskom ministru vanjskih poslova Jamesu Cleverlyu.

Upitan da prokomentaria medijske spekulacije da bi Ukrajina mogla da prizna nezavisnost Kosova, Vučić je rekao da je Ukrajina Srbiji prijateljska zemlja sa kojom nije imala nikakve sukobe ili probleme.

Vučić je ocijenio da bi Ukrajina priznavanjem nezavisnosti Kosova "u jednom danu izgubila sve što je imala u svojim rukama".

Dodao bi da bi na taj način Ukrajina izgubila kompletan politički kredibilitet.

Vučić je rekao da Ukrajina danas može da kaže da se drži međunarodnog javnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, ali da to nikako ne bi mogla da kaže ukoliko bi priznala nezavisno Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.