open-navfaktor-logo
search
Odziv birača minimalan
Inicijativa o smjeni predsjednika općina na sjeveru Kosova nije uspjela
AUTOR: Autor: Anadolija
21.04.2024. u 20:47
get url
text
Inicijativa za smjenu predsjednika općina na sjeveru Kosova nije uspjela, zato što nije bilo potrebnih 50 posto plus jedan glas.
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Kreshnik Radoniqi saopćio je na konferenciji za novinare da je u 19 sati svih 23 biračkih centara zatvoreno.
Radoniqi je naveo da je u Leposaviću glasalo 124 od 13.674 birača ili 0.91 posto, u Zubinom Potoku 18 od 6.877 birača ili 0.26, u Sjevernoj Mitrovici 111 od 18.796 birača ili 0.59 posto i u Zvečanu nije bilo nijednog glasa.
- Na osnovu podataka o izlaznosti u ovom procesu obaviještavamo da nije glasala većina registrovanih birača kako se to zahtijeva Zakonom o lokalnoj samoupravi, dakle nije postignuto neophodnih 50 posto plus jedan. Konstatujemo da je propala građanska inicijativa za smjenu predsjednika općina Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica - kazao je Radoniqi.
Odziv birača je minimalan zato što su Srpska lista i druge manje stranke iz srpske zajednice na sjeveru Kosova, odlučile da na glasanju ne učestvuju, iako su prethodno učestvovale u prikupljanju peticije za smjenu aktuelnih albanskih gradonačelnika.
Kosovska policija je saopćila da je proces glasanja za ili protiv smjene predsjednika općina, u sigurnosnom smislu, protekao glatko i bez incidenata.
Mreža nevladinih organizacija "Demokratija na djelu" (DnD) koja je nadgledala glasanje saopćila je da je današnji proces protekao glatko i bez incidenata, ali bez interesovanja građana.
Također je navedeno da tehnički uslovi u nekim biračkim centrima, odnosno biračkim mjestima, nisu ispunili standarde procesa glasanja.
Administrativno uputstvo kosovske Vlade predviđa da se u slučaju neuspjeha glasanja, novo glasanje za smjenu gradonačelnika može zahtijevati tek nakon 12 mjeseci.
Inače, termin redovnih lokalnih izbora na Kosovu je krajem 2025. godine.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da građanima uglavnom nisu iskoristili priliku da smjene dosadašnje gradonačelnike i izaberu nove.
- Nažalost, to se uglavnom dogodilo usljed pritisaka iz Beograda, koje je vršila Srpska lista i nelegalnih kriminalnih struktura. Srbija se ponovo nezakonito umiješala u izborni proces druge zemlje. Ponovo je Aleksandar Vučić prekršio riječ međunarodnim partnerima - navela je Osmani na Facebooku.
Ona je dodala da je Kosovo još jednom dokazalo razboritost, organizovanost i puno poštovanje zakona i ustava, nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da same izaberu koga žele da predstavljaju.
Osmani je istakla da je organizovanjem današnjeg procesa, Kosovo ispunilo sve uslove koje zahtijeva Evropska unija, uz poruku da "nepravedne mjere protiv Kosova moraju odmah biti uklonjene".
Albanski gradonačelnici izabrani su 23. aprila prošle godine, na izborima koje su Srbi bojkotovali.
Zbog eskalacije situacije na sjeveru Kosova nakon ulaska albanskih gradonačelnika u općinske zgrade, čemu su se zapadni partneri protivili, Evropska unija je juna prošle godine uvela kaznene mjere Kosovu, koje su još uvijek na snazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.