open-navfaktor-logo
search
Dramaturgija na nivou
Vučić o zabrani ulaska u Hrvatsku: Ne želim na more već u Jasenovac, samo sam htio da...
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći o zabrani Hrvatske da posjeti Јasenovac, da su u nedjelju ujutro hrvatski mediji krenuli u napad, iako namjera Srbije nije bila da sa tom informacijom izlazi u javnost, već da se u, kako je rekao, tišini preda nota hrvatskoj ambasadi.
18.07.2022. u 19:24
get url
text

VEZANI TEKST - Zabranili Vučiću dolazak u Jasenovac: Politika "svesrpskog svijeta" u Hrvatskoj mu neće proći!

- Primijetili ste da prvi put informacija da mi je zabranjen odlazak u Jasenovac, slučajno ili ne, ne pojavljuje se u srpskim medijima koji su govorili da sam radio predstavu iz različitih razloga, zbog Rusije, pada aviona... Svakako sam ja bio kriv. Informaciju je objavio Jutarnji list u 7:29, a reakcije iz Beograda nije bilo. Oni su mislili da ćemo izaći u javnost iako to nije bio naš plan jer smo htjeli u tišini predati notu. Krenuli su u napad sumanutim argumentima. Zamislite, Vučić je htio doći na našu teritoriju, zapaliti svijeće i položiti cvijeće. Zamislite taj haos. Da to nazivate haosom, nisam mogao vjerovati da netko može pokrenuti takvu kampanju. A onda se to pojavilo u svim hrvatskim medijima.

- Rekli su da sam želio doći u tajnu posjetu, da banem, rekao je Vučić i počeo, vaditi naslovnice hrvatskih novina i portala.

VEZANI TEKST - Pupovac: Nije se smjelo dogoditi da Vučić ne može u Jasenovac, spriječiti daljnju ekskalaciju

Vučić je zatim naveo sve datume kad mu je navodno odbijen dolazak u Jasenovac.

- Napisali su da sam htio provocirati povodom godišnjice Oluje. Pa 2. septembra 2022. je mjesec dana od obilježavanja Oluje, njihovo slavlje i naše tugovanje. Prvi put kontaktiramo kabinet Plenkovića s obavijesti s molbom da 10. septembra posjetimo Jasenovac. Povratna poruka iz Plenkovićevog kabineta je da pomaknemo termin zbog političke situacije. Molba je uvažena. Hrvatska nam je jako važna, zbog izvoza, Hrvata u Srbiji i obrnuto. Nisam shvatio što bi bila velika provokacija, ali rekao sam da ćemo uvažiti molbu.

- U martu 2022. ponovili smo molbu da posjetimo Jasenovac u martu. Nakon dva dana dobili smo poruku da posjeta nije dobro došla u ovom trenutku. Odlučio sam da ni tog puta neću otići u Jasenovac i opet nijedan medij o tome nije pisao, nikome se nismo žalili, bili smo fer partneri. Obavijestio sam zatim potpredsjednika hrvatske Vlade Pupovca i rekao mu da obavijesti o tome Plenkovića. Oluju su oni podsvjesno povezali s Jasenovcem. Ja nisam nikada, to više govori o njima, nego o nama. Mi ćemo doći u Jasenovac i bit ćemo korektni. Obavijestit ćemo javnost da smo to učinili. Sramota je da 81 godinu nakon što je osnovan najstrašniji logor u Evropi, da nijedan srpski predsjednik nije bio u Jasenovcu. Ja sam bio, ali niko nije bio kao predsjednik.

U četvrtak, 14. jula, prenesena mi je Plenkovićeva i molba Grlića Radmana, da ne dolazim u Jasenovac. Ja sam tada rekao da ne želim više slušati besmislice o tome da nije pravo vrijeme za moj dolazak u Jasenovac. I onda smo dobili ovaj cirkus. A moj grijeh se svodio na to da sam htio položiti cvijeće i upaliti svijeće - rekao je Vučić. 

Dodao je kako je besmisleno i povezivanje njegova dolaska s dolaskom na more.

- Neću da idem na more, hoću da idem u Jasenovac - rekao je Vučić.

Poručio je da što se Srbije tiče "mi hoćemo da imamo civilizovanu komunikaciju sa Hrvatskom".

- Nemam problem sa tim što me nečiji mediji ne podnose. Da biste znali kako da se ponašate u budućnosti, morate da znate i šta se desilo u prošlosti. Bit će promjene i u obrazovnom sistemu - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da kad god je išao u Bosnu i Hercegovinu uvijek je obavijestio sve o njegovom dolasku. Ističe da je tako i sada.

- Pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vijeme za odlazak u Јasenovac i nikada neće doći vrijeme - izjavio je Vučić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.