open-navfaktor-logo
search
Pravdanje rata u Ukrajini
Vijeće sigurnosti UN-a odbilo prijedlog Rusije da se raspravlja o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine
RSE
25.03.2024. u 22:40
get url
text
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) neće raspravljati o NATO bombardovanju Jugoslavije što je bio prijedlog Rusije.
Za predloženi dnevni red glasale su tri članice VSUN-a, Rusija, Kina i Alžir, dok je ostalih 12 bilo uzdržano. Za usvajanje je potrebno devet glasova.
Prijedlogu Rusije da se raspravlja povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Jugoslavije usprotivila se Francuska.
Ambasador Francuske Nicolas de Riviere protestovao je zbog agende koju je Rusija nametnula.
On je naveo da se Moskva nije konsultovala sa drugim članicama VS-a.
- Rusija želi da upotrijebi NATO intervenciju 1999. kako bi opravdala rat u Ukrajini, Krimu, Gruziji - rekao je Riviere, prenio je Radio Slobodna Evropa.
On je naveo da Srbija nije konsultovana kada je ova inicijativa Rusije podnijeta i da je stavljena pred svršen čin.
Ambasador Rusije Vasilij Nebenzija izrazio je neslaganje sa Francuskom rekavši da razumije da su predstavnici zemalja članica NATO-a u sali saglasni.
I zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood bio je protiv ruskog prijedloga.
Srbijanski šef diplomatije Ivica Dačić koji boravi u New Yorku, poručio je prethodno da će se obratiti na sjednici ukoliko ona bude održana.
NATO je započeo bombardovanje SR Jugoslavije 24. marta 1999. godine zbog progona albanskog stanovništva koji su vršile srbijanske snage sigurnosti.
Akcija NATO snaga počela je nakon neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu, vođenih u Rambouilletu i Parizu u februaru i martu 1999. godine. Prema podacima nevladinog Fonda za humaniratno pravo od dejstva NATO bombardovanja stradalo je 756 ljudi - na Kosovu 485, u Srbiji 261 i 10 u Crnoj Gori. Bombardovanje je okončano poslije 11 sedmica potpisivanjem Kumanovskog sporazuma kojim se srbijanska vojska i policija povukla sa Kosova.
Tokom rata na Kosovu 1998/1999. ubijeno je više od 10.000 civila od kojih više od 8.000 albanske nacionalnosti. Zločini su potvrđeni presudama Haškog tribunala protiv političkih i vojnih lidera Jugoslavije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.