open-navfaktor-logo
search
Ubijeno najmanje 115 osoba
Ukrajina: Nemamo nikakve veze sa terorističkim napadom u Moskvi
Svaki pokušaj povezivanja Ukrajine sa terorističkim napadom apsolutno je neodrživ, rekao je savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak
Autor: Anadolija
23.03.2024. u 14:15
get url
text
Moskva
Moskva
Savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak izjavio je da njihova zemlja "nema ni najmanje veze" sa terorističkim napadom u Moskvi, glavnom gradu Rusije.
Podoljak je odgovorio na saopćenje ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) da su teroristi koji su učestvovali u terorističkom napadu u Moskvi "pokušali da pobjegnu prema ukrajinskoj granici i da su imali kontakte na ukrajinskoj strani".
Ponovio je da Ukrajina nema nikakve veze s napadom u Moskvi.
- Čekali smo verziju ruskih zvaničnika 'trag Ukrajine'. Primitivizam i predvidljivost su idealne karakteristike ruske FSB-a, to još jednom potvrđuje - rekao je Podoljak.
Naveo je da je naoružana grupa u centralnom regionu Moskve bez ikakve kontrole ušla u mjesto gdje je bilo toliko ljudi, otvorila vatru i da je to trajalo 1,5 sat i da ruska policija nije intervenisala.
- Svaki pokušaj povezivanja Ukrajine sa terorističkim napadom apsolutno je neodrživ. Ukrajina nema ni najmanje veze s ovim incidentom- rekao je Podoljak. 
Teroristički napad izveli su naoružani napadači 22. marta navečer u koncertnoj dvorani "Crocus City Hall" u Moskvi.
Ubijeno je najmanje 115 osoba. Na snimcima podijeljenim na društvenim mrežama vidi se kako su napadači nasumično pucali u dvorani iz automatskog oružja.
Kasnije je na licu mjesta zabilježena i eksplozija koja je izazvala veliki požar, usljed čega se urušio kroz zgrade.
Tokom vikenda u Moskvi su otkazani svi javni događaji, a objavljeno je da je uspostavljena radna grupa za slučaj terorističkog napada.
Kremlj je izvijestio da je direktor ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov izvijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uhapšeno 11 osoba, uključujući četvoro terorista koji su direktno učestvovali u terorističkom napadu u Moskvi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.