open-navfaktor-logo
search
Francuska
Tinejdžeri pretukli djevojčicu ispred škole, od zadobijenih povreda završila u komi
Policija je zbog pokušaja ubistva uhapsila troje maloljetnika, među kojima je i djevojčica iz iste škole kao i žrtva
AUTOR: Faktor/The Guardian
05.04.2024. u 15:27
get url
text
Francuske vlasti pokrenule su hitnu istragu nakon što je troje tinejdžera pretuklo 14-godišnju djevojčicu ispred škole koju pohađa na jugu Francuske.
Kako piše The Guardian, djevojčica je tom prilikom teško povrijeđena te je završila u komi.
Policija je zbog pokušaja ubistva uhapsila troje maloljetnika, među kojima je i djevojčica iz iste škole kao i žrtva.
Djevojčica (14) je priznala da je pretukla žrtvu. Ostalo dvoje uhapšenih maloljetnika ima 14 i 15 godina.
Tužitelji su kasnije saopćili da se 14-godišnja Samara probudila iz kome, ali da je nakon napada, koji se u utorak popodne dogodio ispred koledža Arthur Rimbaud u okrugu La Mosson-La Paillade, zadobila teške povrede.
Hassiba, majka žrtve, izjavila je da je učenica iz škole maltretirala njenu kćerku dvije i po godine jer se oblačila i ponašala previše slobodno za islam.
- Zapravo ne razumijem razloge zašto je to dijete stalno napadalo Samaru, no postoji neki razlog. Mislim da je to zbog toga što je Samara malo slobodnija od nekih učenika - rekla je majka, prenosi The Guardian.
Nicole Belloubet, ministrica obrazovanja, naredila je istragu, a inspektori iz njenog ministarstva imat će vremenski rok od osam radnih dana da izvijeste o okolnostima napada.
- Ova misija će imati za cilj utvrditi stvarne činjenice i odgovornosti - rekla je za BFMTV, dodajući da Samari duguju "istinu".
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je solidarnost s napadnutom djevojkom, ali je pozvao na oprez pri donošenju zaključaka o okolnostima napada.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.