open-navfaktor-logo
search
Hramovi ili bolnice
Sukob u SPC-u: Vladika Irinej "udario" na vladiku Grigorija, spomenuo mu i Tita
Odluka Vlade Srbije da, usred epidemije, iz budžetske rezerve izdvoji blizu 17 miliona KM za radove na Hramu Svetog Save izazvala je novo komešanje u crkvenim krugovima. 
07.07.2020. u 20:05
get url
text

Na izjavu vladike diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija, koji je listu Danas rekao da "ne treba graditi toliko crkava jer imamo bolnica u kojima je sve zapušteno, reagovao je saopćeno je kabinet patrijarha srpskog, i ocijenio da se vladika tako "svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a samim tim ni srpskom narodu".

Vladika Irinej Bulović, inače šef informativne službe Srpske pravoslavne crkve i čovjek zadužen za komunikaciju patrijarha Irineja, nije prvi put izrazio neslaganje sa Grigorijem, ali je ovoga puta povod za sukobljavanje mišljenja bila izjava vladike diseldorfskog i cijele Njemačke koju je prenio Danas.

Kabinet Patrijarha Irineja saopćenjem je reagovao na Danasov tekst, pod naslovom “Vladika Grigorije: Usmjeriti novac u bolnice, a ne u crkve”.

Vladika Grigorije je podsjetio da je više puta govorio da ne treba graditi toliko crkava, “jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gdje je sve zapušteno”.

Povod za tu izjavu je odluka Vlade Srbije da iz budžetske rezerve za SPC izdvoji blizu 17 miliona KM za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

- Teško je gledati sve to, jer i to je odraz naše Crkve - rekao je vladika Grigorije.

U saopćenju kabineta patrijarha Irinije navedeno je da “nas ne iznenađuje pisanje ovog antisrpskog lista, kao što nas ne iznenađuje ni izjava rečenog vladike, ali smo zgroženi nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji i nesreća svih nas zajedno koristi za političke obračune i napad na Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Navedeno je i da “nas žalosti i činjenica što se jedan od episkopa Srpske pravoslavne crkve svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a samim tim ni srpskom narodu”.

U nastavku saopćenja, kabinet upućuje pitanje “da li vladika Grigorije i njegovi prijatelji, istomišljenici i sagovornici iz Danasa misle da Crkva izgradnjom Spomen-hrama na bilo koji način odmaže ovoj borbi ili tvrde da bi situacija bila bolja da se izgradnja potpuno obustavi, kao u vrijeme Josipa Broza? Odgovor ne treba čekati jer je svima unaprijed poznat.”

Vladika Irinej Bulović na početku epidemije u Srbiji upravo u intervjuu za Danas rekao je da crkva ne razmišlja o ukidanju pričešća zbog opasnosti od zaraze, rekavši da “od pričešća se za dvije hiljade godina nikad niko nije zarazio, pa ni sveštenici koji su pričešćivali gubavce, tuberkulozne i druge oboljele od tada neizlječivih zaraznih bolesti”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.