open-navfaktor-logo
search
Nezvanične informacije
Srbijanski mediji objavljuju da je Dankina majka guglala granični prijelaz s Rumunijom; oglasila se i majka Ivana
Majorka policije Bojana Otović Pjanović rekla je da ne može govoriti o konkretnim podacima iz istrage, kao ni o osumnjičenima, ali ističe da je potraga za nestalom Dankom Ilić neprestana
02.04.2024. u 11:25
get url
text
Potraga za Dankom Ilić traje od 26. marta
Potraga za Dankom Ilić traje od 26. marta
 Dok u Banjskom Polju kod Bora traje, moglo bi se reći opsadno stanje, kako prenose srbijanski mediji, u međuvremenu u javnost su dospjele nezvanične informacije o nestanku dvogodišnje djevojčice Danke Ilić za kojom se traga od 26. marta.
Nakon vještačenja telefona Ivane Ilić, majke nestale Danke Ilić, otkriveno je da je ona neposredno prije nestanka djeteta guglala granični prijelaz između Srbije i Rumunije, tvrdi Informer, a prenose gotovo svi mediji u susjednoj Srbiji.
Niko iz policije niti drugih zvaničnih institucija Srbije nije potvrdio ovu informaciju.
Navodi medija o majci i njena izjava
Majka nestale Danke je na internetu pretraživala granični prijelaz Kladovo-Turnu-Severin.
Takođe, kako tvrdi Informer, a prenosi Blic i drugi mediji, majka djeteta guglala je i krivičnu odgovornost, kolika je za neka određena krivična djela.
U međuvremenu mediji su objavili i prve izjave majke Ivane otkako je dijete nestalo. 
Ona otkriva za Nova.rs da li je pogledala snimak iz Beča na kome je navodno djevojčica, ali i koliko je bole medijska nagađanja da iza svega stoji upravo ona.
Ivana navodi da su suprug i ona zajedno, da se bore svaki dan da im se dijete što prije vrati kući, ali i da danima o njoj izlaze brojne nebuloze.
- Držimo se koliko možemo, samo da se Danka što prije pronađe. Čekamo da se sve ovo završi, nadamo se najboljem, a onda ćemo se suprug i ja oglasiti javno, i odgovoriti na sve uvrede, prozivke, nebuloze. Zato se mi ne oglašavamo. Bole me sve te spekulacije, bacanje krivice na mene i supruga - navodi potištena Ivana, prenosi Nova.rs.
Na pitanje da je pretraživala granične prijelaze sa Rumunijom, ali i koliko može da krivično odgovara, ona odgovara:
- Telefon je bio na vještačenju, samo ću to reći. Da je tako, ja ne bih bila majka koja traži svoje dijete, moj status bi bio drugačiji. Samo da se Danka vrati živa i zdrava, a onda ćemo o svemu progovoriti - kaže Ivana.
Na pitanje da li je pogledala snimak iz Beča, na kome je navodno njeno dijete, Ivana kaže da jeste.
- Snimak sam pogledala, ali zbog toka istrage ne smijem komentarisati. Policiji svaka čast, ljudi ne spavaju, danonoćno traže. Nadam se da ćemo što prije zagrliti naše dijete - navodi majka nestale Danke.
Sad su osumnjičeni svi
Potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić iz Bora, koja je nestala u utorak, 26. marta u 13.45 u naselju Banjsko Polje, ušla je u osmi dan, ali jasnih informacija o sudbini djeteta još nema.
Majorka policije Bojana Otović Pjanović rekla je da ne može govoriti o konkretnim podacima iz istrage, kao ni o osumnjičenima, ali ističe da je potraga za nestalom Dankom Ilić neprestana i da se provjeravaju sve činjenice i sva lica koja se mogu dovesti u vezu sa nestankom dvogodišnje djevojčice.  
- Ne isključujemo nijednu mogućnost, istraga je itekako dinamična, imamo veliki broj provjera, postoji veliki broj materijala i najmanja indicija da neko lice može da se dovede u vezu se provjerava… Eliminacija (osumnjičenih) će ići kada dobijemo nesumnjivu činjenicu da neko ne može da se dovede u vezu sa nestankom - rekla je majorka policije Bojana Otović Pjanović.
Ona je istakla i da ne može govori ko su osumnjičeni.
- Ko su osumnjičeni, ne mogu govoriti jer to ne bi bilo niti profesionalno, niti odgovorno. Što se mene tiče, sad su osumnjičeni svi! Uzeti su svi snimci svih mogućih kamera, provjerava se sve i ne radi se to samo u Boru nego i u policijskim upravama kako u okolnim gradovima, ali i u Beogradu, i to 24 sata, u smjenskom radu - rekla je Otović Pjanović, prenosi Blic
Ističe i da se istraga i pretraga terena nije vodila samo u tom užem krugu mjesta događaja, već i da je proširena na sve moguće granične prijelaze, pristupe, puteve koje vode do graničnih prijelaza kako bi se eliminisala svaka mogućnost da bi neko mogao da napusti državu.
Odgovor iz Beča
U odgovoru koji je bečka policija dostavila redakciji Blica navodi se da je saslušan svjedok koji je snimio video na kojem se vide dvijee žene i djevojčica na stanici u centru Beča.
- Nisu identifikovani drugi svedoci - kažu iz bečke policije.
Marko Blagojević, ambasador Srbije u Beču, u "Jutro na Blic" istakao je da se očekuje da policija u Austriji obavijesti o identitetu osoba sa snimka.
- Srpska dijaspora se nalazi u velikom broju ovdje, ono što je važno prate se vijesti iz Srbije i bilo je važno da ih obavijestimo o ovom snimku i da postoji mogućnost da se Danka nalazi u Austriji. Sada su i mediji u Austriji počeli da objavljuju to, desetine hiljada naloga, udruženje, organizacije... Svi su veoma solidarni i veoma se korektno ponašaju vezano za javljanje - kaže ambasador Blagojević.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.