open-navfaktor-logo
search
Kršenje Bečke konvencije
Srbija protjerala hrvatskog diplomatu, Hrvatska poslala poruku Srbiji
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije saopćilo je da je 20. novembra 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s članom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, personom non grata.
20.11.2023. u 20:25
get url
text

- Tokom profesionalnog angažiranja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti . objavilo je srbijansko ministarstvo koje vodi Ivica Dačić.

Oko svega se sada oglasilo i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova. 

- Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova izražava žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata. 

U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od iznimne važnosti za cijelu Evropu. 

Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomate - navodi se u saopćenju. 

Šta kaže član 9. Bečke konvencije?

U članu Bečke konvencije na koji se poziva Srbija stoji:

"Država primateljica može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da bilo koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv. U takvom slučaju, država pošiljateljica će, ovisno o okolnostima, dotičnu osobu opozvati ili će okončati njene funkcije u misiji. Osoba se može proglasiti non grata ili neprihvatljivom osobom prije dolaska na državno područje države primateljice.

Ako država pošiljateljica odbije izvršiti obveze iz stavka 1. ovog člana ili ih ne izvrši u razumnom roku, država primateljica može odbiti dotičnu osobu priznati članom misije".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.