open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
Slovenija uskratila saglasnost kandidatu Srbije za ambasadora
Slovenija je uskratila saglasnost kandidatu Srbije za ambasadora u toj zemlji Zoranu Đorđeviću zbog "formalnih zapreka sigurnosne prirode", pišu u četvrtak beogradski mediji pozivajući se na ljubljanski dnevnik Delo.
23.11.2023. u 12:38
get url
text

Srbija je zvaničnim kanalima 8. augusta zatražila od Slovenije suglasnost za Đorđevića, ali on, prema saznanjima Dela, neće dobiti saglasnost.

List navodi da nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o problemima davanja saglasnosti za Đorđevića, jer slovensko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova ne komentira proceduru za izdavanje saglasnosti šefovima diplomatskih misija.

Načelno, u slovenskoj diplomatiji dodjela akreditiva slijedi od šest do osam sedmica nakon prijedloga, uz uvjet da za to nema proceduralnih zapreka. To utvrđuju nadležne institucije, od ministarstva vanjskih poslova, policije, pravosudnih tijela do slovenske obavještajno-sigurnosne službe, a prema saznanjima Dela, jedna od tih institucija izrazila je "formalnu rezervu“ prema Đorđeviću.

Hina podsjeća, kako prema članu 4 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država primateljica nije dužna državi pošiljateljici objašnjavati razloge odbijanja saglasnosti.

U ustaljenoj diplomatskoj praksi, smatra se odbijanjem kandidata ako država ne odobri akreditive u roku od 90 dana od dana prijave.

Đorđević je kadar vladajuće Srpske napredne stranke, u političkoj karijeri obnašao je dužnost ministra socijalne zaštite i ministra odbrane, a trenutno se nalazi na mjestu direktora državnog preduzeća Pošta Srbije.

Vijest o odbijanju Slovenije da mu da saglasnost za imenovanje dolazi u trenutku kad su radnici Pošte Srbije okončali višednevni štrajk, nezadovoljni plaćama i svojim statusom u tom državnom preduzeću.

Đorđević je zbog štrajka zaposlenika prethodnih dana bio i na meti kritike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji mu je zamjerio da "nije čuo" glasove nezadovoljnika.

- Imamo problem s direktorom tog preduzeća, jer se pitamo što je radio i zašto nije čuo te ljude, te odgovorne i ozbiljne ljude. Zašto ih nije saslušao? Zašto se nije više pažnje posvetilo njihovim problemima - rekao je Vučić nedavno za TV Pink. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.