open-navfaktor-logo
search
KFOR nije reagirao
RTV Kosovo objavio snimak: Lokalni Srbi u Leposaviću napali novinarske ekipe
Još jedna ekipa Radio-televizije Kosovo napadnuta u Leposaviću, mjestu u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo na Kasovu.
16.06.2023. u 15:53
get url
text

Stanovnici Leposavića već duže od dvije sedmice protestuju ispred općinske zgrade, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog izbora albanskih gradonačelnika u općinama na sjeveru i prisustva specijalaca Kosovske policije. Srbi na sjeveru Kosova su bojkotovali lokalne izbore a učinili su to po nalogu iz zvaničnog Beograda. 

Snimatelj RTK Kosovo Bardh Bekteshi fizički je napadnut, a kamera mu je polomljena.

Na snimcima koje nam je pooslala novinarka Venera Xhoxhaj, javlja Radio-televizija Kosovo, vidi se napad na medijske ekipe i snimatelj Bekteshi kako pada.

Prema informacijama sa terena, a kako javljaju lokalni mediji i što se vidi na početku snimka, pripadnici KFOR-a bili su u blizini kada su novinari napadnuti, ali nisu reagirali. 

Iz Udruženja novinara Kosova kazali su za BIRN 2. juna da je zabilježilo 20 odvojenih napada na medijske ekipe. Dakle, to je period na početku protesta na sjeveru Kosova. Demonstranti su novinare gađali kamenjem i jajima, gurali ih, tjerali da brišu snimke, oduzimali im kamere i verbalno ih napadali. Oštećena su vozila medijskih ekipa.

KFOR i kosovska policija rijetko su reagirali, čak i kada su bili prisutni prilikom napada na novinare.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.