open-navfaktor-logo
search
Gušenje medija
Represija vlade Benjamina Netanyahua: Izraelska policija upala u ured Al Jazeere u Jerusalemu i zaplijenila opremu
AUTOR: Anadolija
05.05.2024. u 16:55
get url
text
Inspektori i policija upali su u ured Al Jazeere u Jerusalemu i zaplijenili opremu, rekao je izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi.
Izraelska Vlada u nedjelju je jednoglasno donijela odluku o zatvaranju ureda televizije Al Jazeera u Izraelu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je njegova Vlada odlučila zatvoriti Al Jazeeru u Izraelu.
Prošlog mjeseca, izraelski Kneset (parlament) usvojio je zakon kojim se dozvoljava zatvaranje stranih televizija, uključujući i Al Jazeeru.
Prema zakonu, ministar komunikacija ima ovlaštenje da zatvori strane medijske kuće koje djeluju u Izraelu i zaplijeni njihovu opremu ako ministar odbrane utvrdi da njihovo emitovanje predstavlja "stvarnu štetu po sigurnost države".
- Naše naredbe će odmah stupiti na snagu - rekao je ranije danas ministar komunikacija Shlomo Karhi nakon što je potpisao naredbu o zatvaranju kanala.
Naveo je da je "prošlo previše vremena i da je bilo previše nepotrebnih zakonskih prepreka da bi se konačno zaustavila dobro podmazana huškačka mašina Al Jazeere, koja šteti sigurnosti države".
Al Jazeera ima ured u Izraelu i tim dopisnika koji rade tokom cijele godine, uključujući pokrivanje izraelskih napada na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 34.600 Palestinaca.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.