open-navfaktor-logo
search
Eskalacija sukoba
Napad iz Irana: Širom Izraela čule se sirene, a zatim i eksplozije
Iran je večeras lansirao dronove i projektile ka Izraelu.
Autor: Faktor
13.04.2024. u 22:24
get url
text
Eksplozije na nebu u Jerusalemu
Eksplozije na nebu u Jerusalemu
FOTO: CNN
Iran je počeo napad na Izrael lansiranjem većeg broja dronova.
01:31 Tim za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joe Bidena zasjeda u Bijeloj kući.
- Naša predanost sigurnosti Izraela nasuprot prijetnji Irana i njihovih saveznika je čelična - saopćeno je na X nalogu predsjednika SAD-a.
Tim za nacionalnu sigurnost SAD-a
FOTO: X @POTUS
01:21 Timovi CNN s terena javljaju da su se eksplozije na nebu čule i u drugim dijelovima Izraela, između ostalog, iznad Tel Aviva, Golanske visoravni i Zapadne Obale.
01:03 Reporter CNN-a javlja da se u Jerusalemu čuju sirene i eksplozije dok se dešava presretanje dronova od strane izraelske protuzračne odbrane. Dodao je da eksplozije zvuče kao presretanje dronova na nebu te da nije čuo nešto što podjeća na udare na tlu.
00:46 Iran je saopćio da je napad na Izrael, odgovor na napad koji je Izrael izvršio na konzulat u Damasku i da se "ova stvar može smatrati zaključenom".
Stalna misija Irana u Ujedinjenim nacijama saopćila je da je napad pokrenut u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu odgovor na izraelsku "agresiju protiv naših diplomatskih prostorija u Damasku".
00:31 Protuzračni sistemi američke vojske na Bliskom istoku srušili su neke iranske dronove, potvrdila su dva američka zvaničnika za CNN. Oni nisu precizirali kako su dronovi presretnuti i gdje.
00:29 IDF je posalo instrukciju stanovnicima dijelova sjevernog Izraela da budu u blizini skloništa.
- Kada se oglase sirene, treba ući u skolništa - saopćio je IDF.
00:26 Hezbollah je saopćio da je lansirao veći broj raketa "kaćuša" prema ciljevima IDF-a u oblasti Kaila na Golanskoj visoravni. Napad je izvršen u nedjelju 00.35 sati po lokalnom vremenu.
23:52 Sirene za opasnost su se oglasile u kibucu na sjeveru Izraela, potvrdio je IDF. 
23:49 Iranski ministar odbrane Mohammad-Reza Ashtian izjavio je da će odlučno odgovoriti protiv država koje otvore zračni i kopneni prostor za Izrael kako bi izveo napad na Iran, prenosi Anadolu.
Prema navodima iranskih medija, Ashtian je uputio upozorenje drugim zemljama u slučaju otvaranja zračnog i kopnenog prostora.
- Odlučno ćemo odgovoriti protiv država koje otvore svoj zračni i kopneni prostor za Izrael kako bi izveo napad na Iran - kazao je.
23:46 Britanski premijer Rishi Sunak najoštrije je osudio potez Irana i rekao da su još jednom pokazali da "imaju namjeru da naprave haos u svom dvorištu".
23:45 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao je ratni kabinet kasno u subotu kada je Iran lansirao desetine dronova prema Izraelu nakon napada na iranski konzulat u Siriji, javlja Anadolu.
„Učesnici će razgovarati o najnovijim dešavanjima u vezi s iranskim vojnim napadom na Izrael“, objavio je izraelski javni servis KAN.
Izraelski ratni kabinet
FOTO: Ured izraelskog premijera
23:42 Liban je objavio da je zatvorio zračni prostor nakon napada bespilotnim letjelicama koji je Iran pokrenuo na Izrael, javlja Anadolu.
Libanski ministar saobraćaja Ali Hamiye objavio je da je napravljena procjena vazdušnog prostora zemlje, uzimajući u obzir sigurnosna dešavanja u regionu.
Hamiye je napomenuo da je zračni prostor zemlje privremeno zatvoren za sve letove zbog predostrožnosti od 01:00 do 07:00 po lokalnom vremenu.
Libanski ministar je kazao da će Međunarodni aerodrom Rafik Hariri, jedini aerodrom u zemlji, biti potpuno zatvoren u ovom periodu i da će se mjere ažurirati u skladu sa dešavanjima u narednim satima.
Irak je također objavio da je zatvorio svoj zračni prostor nakon napada bespilotnim letjelicama koji je Iran pokrenuo na Izrael.
Egipat je najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora nakon iranskog napada dronovima na Izrael.
23:21 Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je pokrenula napad na Izrael sa desetinama bespilotnih letjelica i projektila, prenosi Anadolu.
Kako je objavila iranska državna televizija, saopštenje je izdala vojska Revolucionarne garde.
- Kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Siriji, Vazdušne snage Revolucionarne garde su pokrenule napad desetinama bespilotnih letjelica i projektila na neke ciljeve na teritoriji cionističkog režima - navodi se u saopćenju.
23:20 Izraelske procjene govore da je lansirano više od 100 dronova, rekao je zvaničnik IDF-a, javlja CNN.
23:18 Izraelski zračni prostor bit će privremeno zatvoren zbog napada bespilotnih letjelica iz Irana, javlja Anadolu. U saopćenju izraelske aerodromske uprave najavljeno je da će zračni prostor biti zatvoren za letove od 00.30 sati po lokalnom vremenu.
23:03 Irak je objavio da je zatvorio svoj zračni prostor nakon napada bespilotnim letjelicama koji je Iran pokrenuo na Izrael, prenosi Anadolu. Ministar prometa Iraka Razzaq al-Saadawi kazao je za iračku novinsku agenciju da je zračni prostor zatvoren za sve letove.
Dalje se navodi da je zračni prostor zatvoren za sve dolazne i odlazne letove do 05.30 sati ujutro i da se može produžiti u zavisnosti od situacije.
22:57 Iran je prema Izraelu lansirao i krstareće rakete, javljaju izraelski mediji, prenosi CNN.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su odbrambeni kapaciteti aktivirani i da su izraelske oružane snage spremne.
- Uspostavili smo jasan princip, ko nas povrijedi, mi povrijedimo njega. Zaštitit ćemo se od bilo koje prijetnje i to ćemo uraditi smireno i odlučno - rekao je Netanyahu.
Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari potvrdio je da dronovi idu iz Irana ka Izraelu. On je dodao da izraelsko ratno zrakoplovstvo prati dronove, kojim će trebati nekoliko sati da stignu do Izraela.
Također, upozorio je građane Izraela da će biti prekida u GPS signalu dok IDF radi na presretanju dronova.
Iranska državna televizija objavila je da je pokrenut opsežan napad bespilotnim letjelicama na Izrael.
Prethodno je izraelska državna televizija KANN objavila da je Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama na Izrael, kao i novine Yedioth Ahronoth, a izvještaji ukazuju na lansiranje desetina bespilotnih letjelica iz Irana prema Izraelu.
Radio izraelske vojske potvrdio lansiranje desetina dronova iz Irana, dok je dnevni list Maariv citirao portparola izraelske vojske da je Iran je sa svoje teritorije lansirao projektile prema Izraelu.
Irak je zatvorio zračni prostor nakon što je Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama na Izrael.
Bijela kuća objavila je da je Iran počeo vazdušni napad na Izrael i potvrdila da je američka podrška sigurnosti Izraela "čelična".
Izrael je u visokoj pripravnosti nakon javnog obećanja Irana da će napasti izraelske mete u znak odmazde za vazdušni napad 1. aprila na konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku. U napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde, uključujući dva generala.
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je da su dali neophodno upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o napadu na Izrael, javlja Anadolu.
Amir-Abdollahian je na nalogu na društvenim mrežama objavio da je razgovarao sa kolegama iz Belgije i Holandije.
- Teroristički napad koji je izraelski režim izveo na zgradu iranske ambasade u Damasku i kršenje međunarodnog prava i Bečkih konvencija našli su se na dnevnom redu. Objasnio sam stavove naše zemlje. Naglasio sam da je dato upozorenje SAD-u - rekao je.
Amir-Abdollahian je kazao da je i sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom razgovarao o izraelskim napadima na Gazu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.