open-navfaktor-logo
search
Tenzije na Bliskom istoku
Joe Biden skratio odmor i vraća se u Bijelu kuću: Hoće li Iran uzvratiti na izraelski napad?
Velike tenzije u regionu nakon što je napadnut iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku.
Autor: Anadolu Agency
13.04.2024. u 19:56
get url
text
Iranski konzulat u Damasku nakon napada
Iranski konzulat u Damasku nakon napada
FOTO: Anadolu Agency
Američki predsjednik Joe Biden vratiće se u Washington u subotu poslijepodne kako bi se konsultovao sa svojim timom zbog pojačanih tenzija između Irana i Izraela, javlja Anadolu.
- Predsjednik se danas popodne vraća u Bijelu kuću kako bi se konsultovao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost o događajima na Bliskom istoku - saopštila je Bijela kuća.
Dodaje se da je Biden skratio vikend putovanje u Delaware.
Izrael je u visokoj pripravnosti nakon javnog obećanja Irana da će napasti izraelske mete u znak odmazde za vazdušni napad 1. aprila na konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku. U napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde, uključujući dva generala.
Iran je optužio Izrael za izvođenje napada i obećao da će odgovoriti. Tel Aviv nije zvanično preuzeo odgovornost za napad, ali je ranije izveo niz napada na iranske ciljeve širom Sirije.
I Iran i Hezbolah, njegov glavni saveznik u Libanu, naveli su da napad neće proći nekažnjeno.
- Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspjeti - poručio je američki predsjednik Joe Biden u petak Teheranu.
Tokom očekivanja potencijalnog iranskog odgovora na izraelski vazdušni napad 1. aprila na iranski konzulat u Damasku u Siriji, američka ambasada u Bejrutu u subotu je pozvala Amerikance da budu oprezni, javlja Anadolu.
- Zbog visokih tenzija u regionu, sigurnosno okruženje ostaje složeno i može se brzo promijeniti. Podsjećamo građane SAD-a na stalnu potrebu za oprezom i ohrabrujemo ih da prate vijesti zbog najnovijih događaja - navodi se u upozorenju.
Upozorenje je posebno pozvalo američke građane da izbjegavaju putovanja u područja u blizini granica Liban-Izrael i Liban-Sirija, kao i izbjeglička naselja.
Savjetuje se velika pažnju u svim dijelovima Libana, posebno oko demonstracija ili velikih okupljanja gdje bi tenzije mogle eskalirati.
Najmanje 13 ljudi je ubijeno u napadu na iranski konzulat, uključujući sedam iranskih vojnih savjetnika, za koje su iranske vlasti okrivile Izrael. Nakon napada, najviši iranski politički i vojni lideri upozorili su na "odlučan odgovor".
Izrael kaže da ostaje spreman i da će odgovoriti ako Iran napadne.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin i njegov izraelski kolega Yoav Gallant razgovarali su o "hitnim" regionalnim prijetnjama, saopštio je Pentagon u subotu, javlja Anadolu. Tokom telefonskog razgovora, Austin je ponovio nepokolebljivu američku podršku odbrani Izraela, navodi se u saopćenju.
- Sekretar Austin je jasno stavio do znanja da Izrael može računati na punu podršku SAD-a u odbrani Izraela od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih zastupnika - dodaje se u saopćenju..
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.