open-navfaktor-logo
search
Smrzli se u Alpama
Posljednji trenuci švicarske skijaške porodice: "Kopali zaklon od oluje, a onda je nastala panika..."
Voditelj zračne spasilačke službe u Zermattu, Anjan Truffer, kazao je kako je njegov tim otkrio nekoliko tijela razbacanih po planini nakon što je šesteročlana grupa, petero iz iste porodice, otišla na planinu unatoč prognoziranim vjetrovima jačine do 110
Faktor/NZZ
12.03.2024. u 17:38
get url
text
Marc, Jean-Vincent i David Moix
Marc, Jean-Vincent i David Moix
FOTO: FACEBOOK
Glavni spasilac koji je u subotu poslan da pronađe pet švicarskih skijaša, koji su poginuli u alpskoj oluji, opisao je kako su umrli očajnički pokušavali napraviti iglu kao sklonište, ali su se uspaničili i pali u delirij prije nego što su se konačno smrznuli do smrti.
Voditelj zračne spasilačke službe u Zermattu, Anjan Truffer, kazao je kako je njegov tim otkrio nekoliko tijela razbacanih po planini nakon što je šesteročlana grupa, petero iz iste porodice, otišla na planinu unatoč prognoziranim vjetrovima jačine do 110 km/h.
- Prvo smo pronašli dvoje ljudi kako leže na snijegu, jako pothlađeni. Zahvaljujući dobroj opremi i lokatorima kasnije smo pronašli još dvije osobe kako leže pod snježnim pokrivačem. Morali smo ih otkopati lopatom. Još jedna osoba ležala je 30-ak metara dalje. Kad smo pronašli ljude, bili su vrlo lagano odjeveni... završili su dezorijentirani na velikoj nadmorskoj visini - rekao je za švicarski NZZ.
Dodao je da su alpinisti bezuspješno pokušavali napraviti zaklon i zaštititi se od vjetra koji je šibao pri temperaturama od minus 30 stepeni Celzijusa.
- To je zapravo dobra ideja. Ali grupa sa sobom nije imala potrebnu opremu. Imali su lopate, ali su bile preslabe da bi išta učinile s ovim ogromnim snježnim pokrivačem. Možda je nastala panika i grupa se razbježala - zaključio je Truffer.
Planinski vodič Klaus Aufdenblatten rekao je za Blick da su skijaši bili izrazito nedovoljno pripremljeni.
- Alpinisti su potpuno podcijenili vremenske prilike. Posebno vjetar koji može razviti golemu snagu - upozorio je.
Vlasti još nisu potvrdile identitete svih preminulih, ali prijatelji i kolege na društvenim mrežama dvije su žrtve imenovali kao Jeana-Vincenta Moixa i njegovog brata Davida Moixa.
Mediji navode kako je među poginulima i njihov rođak, lokalni šef policije, Marc Moix, još jedan njihov brat te stric.
Šesta osoba, imenovana kao Emilie Deschenaux, još uvijek se vodi kao nestala.
Podsjetimo, grupa od šest skijaša, koji su bili u dobi od 21 do 58 godina, napustili su Zermatt u subotu ujutro s ciljem da stignu do grada Arolla, u blizini planine Matterhorn, kasnije tog dana.
Ali dok su prolazili blizu Tete Blanchea, planinskog vrha između Zermatta i Arolle, regiju je zahvatila brutalna oluja koja je skijaše ostavila zarobljene na visini od oko 3.500 metara.
Član grupe poslao je poziv u pomoć hitnim službama oko 17 sati u subotu poslijepodne, rekle su vlasti, ali helikopteri i spasilački timovi nisu mogli poletjeti zbog žestoke oluje.
Do trenutka kada je spasilački tim konačno stigao do planine u nedjelju navečer, pet od šest alpinističkih entuzijasta poginulo je u blizini planinske kolibe Dent Blanche.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.