open-navfaktor-logo
search
Disciplinski sud
Policajcima u Hrvatskoj zbog nasilja nad migrantima izrečena uvjetna kazna
Prvostepeni disciplinski sud MUP-a u Osijeku izrekao je u prvom stepenu kaznu uvjetnog prestanka radnog odnosa trojici hrvatskih interventnih policajaca koji su učestvovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH zbog čega su početkom oktobra udaljeni s dužnosti, doznaje se u MUP-u.
08.12.2021. u 20:01
get url
text

Uvjetni prestanak radnog odnosa znači da im je dat rok unutar kojeg ne smiju napraviti nikakvu drugu povredu radne discipline, no odluka još nije konačna jer sve stranke u postupku imaju pravo na žalbu Drugostepenom disciplinskom sudu u sjedištu Ministarstva.

Trojica hrvatskih policajaca još se neće moći vratiti na posao jer su početkom oktobra kad se u javnosti doznalo za taj slučaj, udaljeni s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

S dužnosti su udaljeni 8. oktobra te je protiv njih pokrenut disciplinski postupak nakon što je u medijima objavljen snimak na kojoj maskirane osobe odjevene u dijelove policijske uniforme tuku migrante na granici s BiH.

Direktor policije Nikola Milina tada je saopćio da su trojica policajaca udaljeni s dužnosti i da protiv njih slijedi disciplinski postupak, a nakon što je radna grupa otkrila da su na snimku službenici interventne policije.

Njihovo ponašanje ocijenio je kao težu povreda službene dužnosti koja ozbiljno šteti ugledu policije. Tada je utvrđeno da je riječ o trojici policajaca koji su "postupali" u radno vrijeme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme, kazao je Milina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.