open-navfaktor-logo
search
Selo Banjska
Nakon ubistva policajca situacija na Kosovu se ne smiruje: Naoružana grupa upala u manastir, čuju se pucnji
Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije u noći sa subote na nedjelju na ulazu u selu Banjska na sjeveru Kosova, saopćila je direkcija policije u Prištini.
24.09.2023. u 12:58
get url
text

Međutim, situacija se ne smiruje.

 VEZANI TEKST - Pucnjava na sjeveru Kosova: Poginuo policajac, jedan najmanje ranjen, Kurti optužuje Beograd

Oglasili su se iz Eparhije raško-prizrenske. Navode "kako je Eparhija jako zabrinuta jer prema najnovijim informacijama, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u sam manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju".

- Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira. Radi sigurnosti bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak i hram manastira je također zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji - navode iz ove Eparhije.

Dodaju "da Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primenjuje u vjerskom objektu i pozivaju sve strane da što prije prekinu sukob".

VEZANI TEKST - Osmani: Cilj kriminalnih bandi u organizaciji Srbije je destabilizacija Kosova i regiona

Premijer Kosova Albin Kurt jutros je napad na policajce nazvao terorističkim činom.

- Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logičku podršku zvaničnog Beograda napada našu državu - kazao je Kurt.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani navela je da su srpska kriminalne bande planirale, orkestrirale i izvršile napad na policajce.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.